Šara

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Šara je imaginarna zemlja iz svijeta epske fantastike Točak vremena.

Položaj Šare[uredi | uredi izvor]

Šara ima prirodnu zaštitu. Velikim liticama odvojena je od Aijelske pustare. Na istoku se nalazi veliki okean. Šara je misteriozna zemlja. Trgovci iz Karhijena dolaze u ograđen grad gdje im predaju robu. Brodovi Morskog naroda dolaze u ograđenu luku. Ako brodovi pođu dalje, prosto nestanu. Nije sigurno da li Pustoš, zemlja Mračnog zalazi u Šaru i imaju li problema sa Trolocima. Aijeli tvrde da imaju, dok će ljudi Šare reći da ih Troloci nisu napadali. Iz Šare potiče svila i slonovača.

Vladari Šare[uredi | uredi izvor]

Nedavno je pronađen rukopis koji objašnjava puno stvari o ovoj zemlji. Zemljom vlada car ili carica čija je titula Ajan. Nakon sedam godina vladavine oni umiru. Neki smatraju da je ovo božanska volja, ali pisac rukopisa tvrdi da careve ubijaju. Takođe, u Šari postoji ropsto. Što je još čudnije, čini se da nema robovskih pobuna. Aes Sedai, muški i ženski se šalju u sela gdje žive odvojeno od drugih. Nemaju dozvolu da izađu. Mogu da izlaze samo ako im car to dopusti. Muške Aes Sedai ne uče ničemu, osim nekih jednostavnih zadataka, dok ženske Aes Sedai idu na carev dvor. Pisac rukopisa optužuje ženske Aes Sedai da ubijaju cara.