Seanšan

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Seanšan je imaginarna zemlja iz svijeta epske fantastike Točak vremena. Seanšan se nalazi na kontinentu koji je sa druge strane Aritskog okeana. Seanšan su osvojili od domorodaca vojske cara Artura Hokvinga, predvođene njegovim sinom Lutairom.

Seanšan prije osvajanja[uredi | uredi izvor]

Prije dolaska Lutaira Pendraga, Seanšan je bio podijeljen na niz malih državica. Njima su uglavnom upravljale Aes Sedai. Koristile su Istinski izvor kao oružje. Granice su se stalno mijenjale. Kraljevstva su stalno ratovala. Zemlja je stalno bila pustošena. Postojale su i armije mraka, sačinjene od Troloka, Midraala i drugih zvijeri. Lutairu Pendragu i njegovim naslednicima je trebalo 200 godina da osvoje Seanšan a još 300 godina da uguše svaki otpor.

Seanšan posle osvajanja[uredi | uredi izvor]

Seanšan je posle osvajanja postao jedinstvena i stabilna država. Gradovi su cvijetali širom kontinenta, privreda je napredovala. Formirane su velike armije koje su koristile razne zvijeri kao oružje. Seanšanski carevi sjede na Kristalnom prestolu, ter'angrealu koji daje osjećaj divljenja i poštovanja svakome ko mu priđe. Aes Sedai su okovane povodcem koji se zove a'dam. Prvi povodac je izmislila jedna Aes Sedai da bi natjerala svoje sestre Aes Sedai da pređu na stranu Lutaira Pendraga. Otada su sve Aes Sedai vezane i izvršavaju sva naređenja. One Aes Sedai koje ne nose povodac ljudi Seanšana zovi marat'damane ili u prevodu: one koje moraju biti vezane. Kraljevska krv se održala, iako je moguće da neki vojnik bude usvojen u carsku porodicu zbog hrabrosti. Jedna poslovica najbolje oslikava politiku Seanšana: Kada hodaš visoko, staze su popločane bodežima . Carica trenutno upravlja Seanšanom. Ne postoji pravo prvorodstva u nasljeđivanju prijestola, već se članovi carske porodice nadmeću. Tako pobijedi najbolji. Seanšani žele da ponovo osvoje carstvo Artura Hokvinga koje se raspalo. Oni to nazivaju coirene ili Povratak.