Donald Knuth

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Donald Knuth

Donald Ervin Knuth (rođen 10. januara, 1938.) jeste čuveni računarski naučnik i Profesor Emeritus na "Art of Computer Programming" univerziteta Stanford.

Autor plodonosnog višetomnog rada: Umjetnost računarskog programiranja; (The Art of Computer Programming, "TAOCP"), tako da su Knuth-a zvali "otac" analize algoritama, u čijem je razvoju učestvovao.

Pored toga što je Knuth imao temeljne doprinose u nekoliko ogranaka teoretske računarske nauke, on je i autor TeX-a, sistem za obradu i prelom teksta na računaru, zatim METAFONT-a, jezika za definiranje fontova i prikaz, kao i familju slova Computer Modern.

Pisac i naučnik, Knuth je autor WEB/CWEB računarskog sistema programiranja da ohrabri i olakša tekstualno programiranje, i dizajnirao je arhitekturu MMIX seta instrukcija.


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: