Edward Smith

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Edward John Smith

Kapetan Edward John Smith, (27. januara 1850 - 15. aprila 1912) bio je kapetan RMS Titanic-a, koji je potonuo 1912. On i njegova žena, Eleanor, živjeli su u Lichfieldu, oblast Staffordshire. Imao je kćer po imenu Helen Melville Smith. Kip u njegovu čast nalazi se u Lichfieldu.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Well Streetu, u Hanleyu (Stoke na Trentu), kao sin Edwarda i Catherine Smith. Pohađao je Etruria British School. Nakon što je napustio školu Etruria kad mu je bilo 12 godina, proveo je 9 godina radeći u jednoj tvornici u Etruriji. Godine 1871. počeo se zanimati za parne brodove. Kad je imao 24 godine, dobio je certifikat koji mu je dozvoljavao upravljanje parnim brodovima.

Njegova prva komanda je bila nad brodom The Lucy Fennel, čime se pridružio White Star Lineu u martu 1880. Služio je na glavnim brodovima teretnjacima u kompaniji, koji su išli za Australiju, te za New York, gdje je stekao veliki ugled. Kako su brodovi postajali sve veći, tako je i rasla potreba za prisutnosti kapetana Smitha na tim brodovima. Služio je na brodovima kao što su Adriatic, Celtic, Coptic and Germanic, te na mnogim drugim. Bio je kapetan broda Majestic' devet godina, počevši 1895. U toku te službe dobio je medalju za najboljeg kapetana putničkog broda. Također je honorarno radio kao komandir rezerva Kraljevske mornarice. Smitha su smatrali "sigurnim kapetanom", što je u tom trenutku vjerovatno i bio. Data mu komanda nad jednim brodom za prijevoz vojnika za vrijeme Drugog burskog rata na početku 20. vijeka. Godine 1904. dobio je čin komodora flote White Stara, te kraljevsko odlikovanje 1910.

Međutim, čak se i on susretao s problemima u toku svoje karijere. U junu 1911, dok je upravljao Olympicom uz mol u New Yorku, jedan remorker je bio oštećen od strane jednog od propelera Olympica. U septembru iste godine Olympic je bio oštećen usljed sudara sa HMS Hawkeom.

Godine 1912. Smith je odlučio da će otići u penziju nakon Titanicovog prvog putovanja. U 23:40, 14. aprila, Titanic je udario o ledeni brijeg u sjevernom Atlantiku. Brod je potonuo 2 sata i 40 minuta kasnije (15. april 1912. u 02:20), odnoseći sa sobom oko 1.500 ljudskih života. Smith je potonuo zajedno sa brodom. Njegovo tijelo nikad nije pronađeno.

Statua kapetana Smitha nalazi se u Beacon Parku u Lichfieldu.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]