Emily Deschanel

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Emily Deschanel
Emily Deschanel
Rođenje 11. 10. 1976.[1]
Los Angeles
Godine rada 1994-danas
Važnije uloge dr. Temperance Brennan (Kosti)

Emily Erin Deschanel (čit. /deɪʃəˈnɛl/) američka je glumica i TV-producentica koja tumači ulogu dr. Temperance "Bones" Brennan u FOX-ovoj kriminalističkoj seriji Kosti.[2]

Rane godine[uredi | uredi izvor]

Rođena je u Los Angelesu i kćerka je snimatelja i režisera Caleba Deschanela i glumice Mary Jo Deschanel (rođ. Weir). Ima mlađu sestru Zooey, koja je također glumica, ali i manekenka, tekstopisac i muzičarka.[3] Majka joj je irskog, a otac francuskog porijekla. Štaviše, ona je praunuka Paula Deschanela, 11. predsjednika Francuske.[4] Odrastala je po mnogim zemljama: Italija, Kanada, Francuska, Jugoslavija, Engleska i Južnoafrička Republika.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Debi u igranom filmu imala je 1994. u Napojnici od 2 miliona dolara. Njena iduća važnija uloga bila je u mini-seriji Rose Red iz 2002, čiji je autor Stephen King. Nakon toga se pojavila u Studengori, Alamu i Stazama slave i bila je proglašena za jednu od "6 glumica na koje treba pripaziti" u Interview Magazineu 2004. godine.

Nakon što je imala glavnu žensku ulogu u Tihom vrisku, Deschanel je dobila ulogu dr. Temperance Brennan u FOX-ovoj seriji Kosti, koja je zasnovana na stvarnoj forenzičkoj antropologinji Kathy Reichs. Tu ulogu tumači već 6 godina. Za svoju izvedbu nominirana je za nagradu Satellite 2006. i Teen Choice Award 2007. Također je dobila i dvije uzastopne nagrade Ewwy (dodjeljuje ih Entertainment Weekly dobrim glumcima i serijama koji nisu nominirani za Emmy) za najbolju glavnu glumicu u kategoriji drame za 2009. i 2010. godinu. Od 3. sezone ona je koproducentica Kostiju, a od sredine 4. sezone postala je i producentica, zajedno s partnerom iz serije, Davidom Boreanazom. Tokom 6. sezone trebala bi debitirati i kao režiserka.

Zajedno s Alyson Hannigan, Jaime King, Minkom Kelly i Katharine McPhee, Deschanel je snimila video pidžama-zabavu, dostupnu na stranici FunnyorDie.com, u cilju promocije redovnih pregleda na rak dojke, a sve to za organizaciju Stand Up 2 Cancer.[5]

Posljednjih godina njena briga za dobrobit životinja potakla ju je da bude jedan od producenata dokumentarca Kako sam postao slon.[6]

Lični život[uredi | uredi izvor]

Emily Deschanel na 23. dodjeli nagrada Genesis (mart 2009).

Deschanel je vegan i predano podržava akcije za prava životinja. Može se vidjeti u videu iz emisije Access Hollywood s promocije knjige Karen Dawn pod nazivom Zahvala majmunu: Ponovno promišljanje o načinu na koji tretiramo životinje. Deschanel tu govori o tome kako vegetarijanska i veganska ishrana pomažu okolišu. Također je možemo vidjeti i u drugom videu na službenoj web-stranici navedene knjige u kojem govori o važnosti prava životinja.[7]

Diplomirala je dramu na Programu obuke za profesionalne glumce u sklopu Bostonskog univerziteta.[8]

25. 9. 2010. udala se za scenarista i glumca Davida Hornsbyja na maloj privatnoj ceremoniji u Pacific Palisadesu (Los Angeles).[9] 31. 3. 2011. par je objavio da očekuju njihovo prvo dijete kasnije ove godine (krajem septembra).[10] 21. septembra Deschanel je rodila sina, kome su dali ime Henry.[11]

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Naslov Uloga Napomene
1994. Napojnica od 2 miliona dolara aktivistica borbe protiv krznene odjeće
2000. It's a Shame About Ray Maggie kratki film
2001. The Heart Department Maude Allyn TV-film
2002. Rose Red Pam Asbury mini-serija
2002. Zakon i red: Odjel za žrtve Cassie Germaine epizoda: "Surveillance"
2002. Providence Annie Franks epizode: "Cloak & Dagger"
"The Eleventh Hour"
2003. The Dan Show Sam TV-film
2003. Easy Laura Harris nezavisni film
2003. Studengora gđa Morgan
2004. Alamo Rosanna Travis
2004. Ne potcjenjuj Jordan Michelle epizoda: "All the News Fit to Print"
2004. Spider-Man 2 recepcionerka
2004. Old Tricks žena kratki film
2005. Tihi vrisak Kate Houghton
2005. Mute Claire kratki film
2005. That Night Annie kratki film
2005–danas Kosti dr. Temperance Brennan producentica (s Davidom Boreanazom)

glavna uloga

2006. Staze slave Mary Haskins
2009. Čuvarica svoje sestre dr. Farquad
2009. Tit for Tat Emily TV-serija
2010. The Cleveland Show Julia Roberts (glas) epizoda: "Cleveland Live!"
2011. The Perfect Family[12] Shannon Cleary u postprodukciji

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Info
Emily Deschanel na Internet Movie Database
Commons
Commons: Emily Deschanel