Exit Festival

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dens arena

Exit Festival je ljetni muzički festival koji se održava jednom godišnje na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu (Srbija) počevši od 2000. godine i obično traje četiri dana. Brzo je izrastao u priznati muzički festival kako u regionu tako i širom Evrope. Za to je djelimično zaslužno okruženje u kome se Exit održava - živopisna tvrđava iz 18. vijeka koja se nalazi na uzvišenju iznad Dunava.

Festival je pokrenula grupa studenata Univerziteta u Novom Sadu, kao pokušaj da mladima Srbije, a prije svega Novog Sada, pruže kulturni sadržaj i zabavu tj. neku vrstu izlaza (eng. exit = izlaz) iz inače loše situacije koja je tada vladala u zemlji. I pored finansijskih i drugih problema koji su ga pratili, festival je istrajao i razvio se u respektabilan muzički događaj. U početku je organizovan preko Studentske unije Fakulteta tehničkih nauka i Univerziteta u Novom Sadu.

Najpoznatije grupe koje su do sada svirale na Exitu su: Underworld, Fatboy Slim, Slayer, Apocalyptica, White Stripes, Garbage, Sick Of It All, Napalm Death, Dee Face, Vladimir Aćić, Disciplin A Kitschme, Nitin Sawhney, Burhan Ocal, Gilles Peterson, The Datsuns, Huun-Huur-Tu, Sandy Rivera, Rambo Amadeus, Cypress Hill, Massive attack, Iggy Pop, Billy Idol, Robert Plant, Moloko, Peaches, Prong i mnogi drugi izvođači.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]