Führer

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Führer (njemački: der Führer, množina die Führer; vođa, lider) je titula koju je Adolf Hitler nadjenuo sam sebi 1934. nakon što je ujedinio svoju dotadašnju poziciju državnog kancelara sa pozicijom predsjednika Njemačke poslije smrti Paula von Hindenburga. Inspiraciju je vjerovatno dobio od Benitoa Mussolinija koji je sebe zvao il Duce.

Puni naziv Hitlerove titule je bio Führer und Reichskanzler. Poslije Hitlerovog samoubistva, titulu je nakratko preuzeo njegov nasljednik Karl Dönitz koji je ujedno bio i posljednji Führer.

Riječ Führer je poslije Drugog svjetskog rata skoro potpuno izbačena iz upotrebe u Njemačkoj, često se koristi na primjer engleska verzija leader. Neki od rijetkih primjera gdje je ta riječ još uvijek u upotrebi su složenice führerschein (vozačka dozvola) i spielführer (kapiten ekipe).