Frédéric Bastiat

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži

Frederic Bastiat je bio francuski klasični liberal i politički ekonomista. Bastiat je rođen u Bajo­neu u Fran­cu­skoj, 29.06.1801. Otac mu je bio trgo­vac, a Fre­de­ric je postao siroče u devetoj godini, i odgo­jili su ga djed i nje­gova tetka. Počeo je stu­di­rati poli­tičku eko­no­miju u 19. godini i pre­dano je čitao Adama Smita (Adam Smith) i Žan-Batist Seja (Jean-Baptiste Say)[1].

Bastiatovo najpoznatije djelo je "Zakon", izvorno objavljen kao pamflet 1850. godine. U ovom djelu se zakon definiše kao pravedni sistem koji omogućava slobodno društvo. Bastiat smatra da pojedinci imaju prirodno pravo - od Boga dato - da brane svoju ličnost, svoju slobodu i svoju imovinu. Država treba da brani ta prava. Zakon shodno tome postaje izopačen kada država odluči da se miješa u pitanja mimo navedenih prava. Djelo "Zakon" je prevedeno od strane izdavačke kuće Global Book iz Novog Sada (Srbija) i nekoliko godina je bilo dostupno kao besplatno štivo na internet stranici izdavača.

Bastiat se ošto protivio svim vrstama tarifa, napominjujući da se bori za slobodu svih[2]. Bastiat se pojavljuje kao historijski značajna ličnost za ekonomiste klasičnog liberalizma, te ga često citiraju u svojim djelima.


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://katalaksija.com/2006/02/17/bastija-veliki-2/ (16.03.2013.)
  2. ^ http://mises.org/page/1447/Biography-of-Frederic-Bastiat-18011850 (16.03.2013.)