Franci

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Franci, germansko pleme koji su vladali područjem današnje Francuske, ondašnje Galije i nekadašnje SR Njemačke nakon propasti Zapadnog Rimskog Carstva.

To pleme ili grupa plemena ima svoje dijelove: Salijci, Ripuarci, Brukteri, Sigambri, Hamavi, itd. Od svih s vremenom postaju najvažniji Salijci (naseljeni najprije u područje današnje Belgije, postupno se šire najprije do Seine, a onda do Loire) i Ripuarci (naseljeni oko rijeke Rajne, središte između Metza i Aachena).

Pod Klodvigom (481. - 511.) i njegovim nasljednicima iz dinastija Merovinga i Karolinga osnovali su najmoćnije kršćansko kraljevstvo u zapadnoj Evropi. Nakon raspada njihova carstva u 9.st. ime se održalo u Francuskoj i Franačkoj.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: