George Boleyn

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

George Boleyn (fonol. Džordž Bolen; 1504 - 17. maj 1536) bio je brat engleske kraljice Anne Boleyn. Kao najstariji sin grofa od Wiltshirea nosio je njegovu sporednu titulu vikonta Rochforda kao titre de courtoisie.

Rođen je u Norfolku, u Engleskoj. Georgeovi roditelji bili su Thomas Boleyn, grof od Wilthshirea i Ormondea, vikont Rochford, i ledi Elizabeth Howard. Njuegove sestru su bile Mary i Anne Boleyn. Iako se zna da je George rođen 1504, nije poznata godina rođenja njegovih sestara, pa tako ni ko je bio stariji.

Kao i njegov otac, obavljao je diplomatske poslove za kralja Henrika VIII. Godine 1524. ili 1525. oženio je Jane Parker, kćerku Henrya Parkera, lorda Morleya.

Georgeova sestra Anne, koja se udala za kralja 1533. i tako postala kraljica Engleske, nije uspjela kralju roditi sina, zbog čega je on tražio način da prekine njihov brak i oženi svoju novu ljubavnicu, Jane Seymour. Najizravniji način je bio da se Anne pogubi, te je ona stoga optužena za preljub sa pet muškaraca, vještičarenje, veleizdaju, i incest sa svojim bratom - Georgeom. George je osuđen na smrt 15. maja 1536. godine i pogubljen dva dana kasnije. Na suđenju Georgeova supruga je svjedočila protiv njega, i smatra se da je njeno svjedočenje prilo presudno u donošenju smrtne kazne za Georgea i Anne.

George i Jane nisu imali djece, i nakon Georgeovog pogubljenja Jane se nije preudala, te je na kraju i sama bila pogubljena zajedno sa muževom rodicom, Katherine Howard, koja je bila Henrikova peta supruga.