Gipsy Kings

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Gipsy Kings, uživo

Gipsy Kings je grupa iz Francuske koja svira u latino stilu.

Grupa broji 7 članova španskih Roma koji stvaraju muziku oslonjenu na svoju baštinu izmješanu sa modernim zvucima po čemu su postali unikatni u svijetu. Postoje od 1975. pod imenom Los Reyes a od 1981. kao Gipsy Kings. Svjetki uspjeh ostvaruju 1987. hitom "Bamboleo" i od tada su stalno prisutni u vrhu svjetske muzike. Njihova muzika je opisana kao mjesto gdje "španski flamenko i romska rapsodija susreću salsa funk".[1]

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

  • Nicolas Reyes - vokal
  • Pablo Reyes - prateći vokal, gitara
  • Canut Reyes - prateći vokal, gitara
  • Patchai Reyes - prateći vokal, gitara
  • Andre Reyes - prateći vokal, gitara
  • Diego Baliardo - gitara
  • Paco Baliardo - gitara
  • Tonino Baliardo - gitara

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • Gipsy Kings (1988)
  • Mosaique (1989)
  • Allegria (1990)
  • Este Mundo (1991)
  • Live (1992)
  • Love and Liberte (1993)
  • The Best of the Gipsy Kings (1995)
  • Tierra Gitana (1996)
  • Compas (1997)
  • Cantos De Amor (1998)
  • Volare: The Very Best of the Gipsy Kings (1999, re-released in 2000)
  • Somos Gitanos (2001)
  • Tonino Baliardo (2003)
  • Roots (2004)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: