Glacijacija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Glacijacija (za koju se ponekad koristi izraz Glacijalni period, označavajući poseban period određene ere, kao i proces Visokoglacijalne aktivnosti), često nazivana i ledeno doba, je geološki fenomenon tokom koga se masovni ledeni pokrov formira u Arktiku i Antarktiku te prodire prema ekvatoru. Isto tako se izraz interglacijal, interglacijalija ili Interglacijalni period, poput današnje ere, koristi za označavanje odsutnosti masovne glacijalije na globalnoj razini — npr. ne-ledeno doba. Interglacijacne epohe su, u pravilu, kraće od glacijalnih.Ona je potaknula u prošlosti preseljenja stanovništva sa kontinenta na kontinent.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Glacijalni proces

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: