Arktik

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Arktik - crvena linija pokazuje julijsku izotermu od 10°C

Arktik je područje oko Sjevernog pola Zemlje. Jedan od užih kriterija je taj koji u Arktik svrstava ono ozemlje i pomorje koje se nalazi unutar julijske izoterme od 10°C.

Antarktik (od anti-arktik) je kontinent na Zemljinom Južnom polu.

Arktik uključuje dijelove država Rusije i Kanade, zatim područja Aljaske, Grenlanda, Islanda, Laponije, Svalbarda te Arktički okean.

Arktik nije kontinent gledano po kriteriju jedinstvenosti kopnene mase. Naprotiv tome, nije rijetkost da ga se naziva "kontinentom". Tada se u njega ne svrstavaju područja sjevernoameričke, evropske i azijske glavne kontinentalne mase.

Arktik i njegova čuda[uredi | uredi izvor]

Već su antički pomorci, Feničani koji su išli na daleka putovanja, znali da se visoko na sjeveru s one strane skandinavskih zemalja more pretvara u nešto neugodno: u vodenu površinu punu bjelih plovećih brda koja polahko prelazi u čvrstu ledenu površinu. Taj su kraj svijeta smatrali rubom Zemlje. Na plovidbama prema sjeveru raniji pomorci držali su se Sjevernjače - svijetle zvjezde u zviježđu Malog medvjeda.

Grci su to zvježđe zvali Arktos, a zemlja Velikog medvjeda od tada se naziva Arktik. Arktik je golemi ravni ledeni brijeg koji se nalazi na Sjevernom ledenom moru. Konačni dokaz za to dala je američka atomska podmornica Nautilus 1958 god. koja je prvi put zaronila ispod Sjevernog pola. Pritom je prevalila udaljenost od gotovo 3 hiljade kilometara. Arktički ledeni oklop iznad mora obuhvaća oko 22 miliona četvornih kilometara. Do Arktika sežu sjeverna podrčja Evrope, Sjeverne Amerike i Sjeverne Azije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: