Podmornica

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Podmornica

Podmornica je svako plovno sredstvo, koje može ploviti (plutati) po moru, i pod morem. U većini slučajeva se koriste u ratne svrhe. Izraz podmornica se najčešće vezuje za velika samostalna plovila sa posadom. Međutim, podmornice mogu biti i plovila male i srednje veličine (patuljaste podmornice), zatim daljinski upravljana vozila ili roboti.

Iako se eksperimetisalo sa građenjem i ranije, značajan dizajn podmornica počinje u 19. vijeku. Prva podmornica koja je bila neovisna od ljudske snage je bila francuska Plongeur iz 1863. Moderne podmornice su uglavnom sa dizel-električnim pogonom, ili pogonjene nuklearnim reaktorima, koje imaju i sposobnost višemjesečnog plovljenja, bez potrebe izranjanja.

Vrste podmornica[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: