Podmornica

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Podmornica

Podmornica je svako plovno sredstvo, koje može ploviti (plutati) po moru, i pod morem. U većini slučajeva se koriste u ratne svrhe. Izraz podmornica se najčešće vezuje za velika samostalna plovila sa posadom. Međutim, podmornice mogu biti i plovila male i srednje veličine (patuljaste podmornice), zatim daljinski upravljana vozila ili roboti.

Iako se eksperimetisalo sa građenjem i ranije, značajan dizajn podmornica počinje u 19. vijeku. Prva podmornica koja je bila neovisna od ljudske snage je bila francuska Plongeur iz 1863. Moderne podmornice su uglavnom sa dizel-električnim pogonom, ili pogonjene nuklearnim reaktorima, koje imaju i sposobnost višemjesečnog plovljenja, bez potrebe izranjanja.

Vrste podmornica[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: