Gmail

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Gmail
URLhttp://mail.google.com
KomercijalanDa
Vrsta sajtaWebmail
RegistracijaPotrebna
Dostupni jezik/-ciVišejezična podrška
VlasnikGoogle
Trenutni statusOnline

Gmail je besplatni webmail (internet email) servis. Sredinom 2004, Google je ponudio novi servis po ovom imenu. Mnogi su pomislili da je to prevara, ali tadašnja Googleova prvoaprilska šala je bila ponuda za posao u Googleovoj bazi na mjesecu.[1]

Prilikom prvog pokretanja servisa korisnici su imali kapacitet od 2,7 GB prostora za email, alat za izdvajanje spama, brz web interfejs, i Google tehnologiju za pretragu pošte.

Za registraciju na GMailu je bila potrebna posebna pozivnica koju je jedino mogao poslati već registrovani korisnik GMaila, ali trenutno se mogu registrovati svi zainteresovani, potpuno besplatno. Danas je Gmail centralni servis Google računa preko kojeg se dobija pristup na Android mobitelima, Google Chromeu i ostalim Googleovim servisima.

Od juna 2012. godine Gmail je najviše korišteni email provajder na internetu sa preko 425 miliona korisnika.[nedostaje referenca] Prema procjenama iz 2014. godine, 60% firmi srednje veličine u SAD koriste Gmail. U maju 2014. godine, Gmail je postala prva aplikacija na Google Play Store sa milion instalacija na Android uređajima.

Privatnost[uredi | uredi izvor]

Google automatski skenira poštu da doda reklame i da filteruje spam. Čanovi grupa za zaštitu privatnosti su izrazili brigu zato što Google direktno skenira privatnu poštu, čime to postaje sigurnosni problem. Dozvoljavanje sadržaja da bude pročitan, čak i ako se radi o računaru, smanjuje očekivanu privatnost.

Google brani svoj položaj govoreći da njihovo skeniranje pošte ide u korist korisnika.

Neki sumnjaju da Google prikuplja velike količine privatnih podataka pomoću svojih usluga, uključujući i Gmail (engleski: data mining).

Reference[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]