Google

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Google
Logo Google 2013 Official.svg
Vrsta Javna (NASDAQ: GOOG), (LSE: GGEA)
Trenutno sjedište Mountain View, Kalifornija, SAD
Ključne osobe Eric E. Schmidt, CEO/direktor
Sergey Brin, suosnivač, predsjednik tehnološkog dijela
Larry Page, suosnivač, predsjednik proizvodnog dijela
George Reyes, CFO
Industrija Internet, softver
Zaposleni 19.665 (30. septembra 2009.)
Historija
Osnovana Sjedinjene Američke Države Menlo Park, Kalifornija (27. septembra 1998.)
Osnivač(i) Larry Page i Sergey Brin
Ekonomija
Prihod USD$10,604 milijardi
Operativni prihod USD$5.084 milijardi
Neto dobit USD$3,077 milijardi
Ostalo
Slogan "Don't Be Evil"
Web stranica www.google.com

Google je dioničko društvo koje nudi usluge pretrage na internetu (Google pretraga), slanja i primanja e-mailova pomoću servisa GMail, pretrage digitalnih karti svijeta (Google Earth), socijalnog umrežavanja (Google grupe), dijeljenja digitalnih filmova preko interneta (Youtube) itd. Osnovali su je studenti Larry Page i Sergey Brin. Google-ova misija je, kako kažu, organizirati informacije svijeta te ih učiniti korisnima. Najposjećenija svjetska stranica je Google.[1]

Google je potaknuo i lavinu jednostavnog, ali i genijalnog web dizajna: njihove stranice su jako jednostavno dizajnirane, a opet su veoma privlačne. Zanimljivo je reći kako je Google prvi u historiji Interneta pretraživao pomoću tada jedinstvenog sistema posjećenosti korisnika. Dakle, što je neka stranica bila više posjećena, to se ona nalazila na oučljivijem mjestu pri pretragi pojmova. Danas, većina velikih Internet pretraživača koristi istu tehniku.

Još jedna zanimljivost u vezi Google-a je i sigurnost njihovih stranica. Naime, u cijelom vremenu otkad postoji Google, hackeri su uspjeli srušiti samo Google Picasa stranicu, stranica koja zajedno sa softverom Picasa služi za organiziranje digitalnih fotografija njenih korisnika.

Proizvodi[uredi | uredi izvor]

Android (operativni sistem)[uredi | uredi izvor]

Android je operativni sistem za mobilne uređaje, kao što su mobilni telefoni, tablet računari i notebook-ovi. Android je razvijen u kompaniji Google, i baziran je na Linux kernelu i GNU softveru. U početku, ovaj OS je razvila firma Android Inc. (koju je poslije kupio Google).

Google AdSense[uredi | uredi izvor]

Google Adsense je Google-ov program za reklamiranje. Korisnicima omogućava postavljanje Google-ovih reklama na vlastite korisničke stranice. Na osnovu toga, prema broju klikova, Google dio zarade daje korisnicima Adsense-a koji su pomogli da zaradi.

Google AdWords[uredi | uredi izvor]

Google AdWords je brz i jednostavan način nabave visoko fokusiranog reklamiranja na osnovi Cijene-Po-Kliku (CPK) nezavisno o proračunu korisnika. AdWords oglasi prikazuju se pored rezultata pretraživanja na Google-u te na stranicama s rezultatima pretrage ili s izdržajem u Google Mreži koja raste iz dana u dan i uključuje među ostalima AOL, EarthLink, HowStuffWorks i Blogger.

Google Chrome[uredi | uredi izvor]

Google Chrome je internetski preglednik nastao od free open-source preglednika Chromium.

Google Earth[uredi | uredi izvor]

Softver za pregled satelitskih snimaka Zemlje.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: