Google

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Google
170px
Vrsta Javna (NASDAQ: GOOG), (LSE: GGEA)
Trenutno sjedište Mountain View, Kalifornija, SAD
Ključne osobe Eric E. Schmidt, CEO/direktor
Sergey Brin, suosnivač, predsjednik tehnološkog dijela
Larry E. Page, suosnivač, predsjednik proizvodnog dijela
George Reyes, CFO
Industrija Internet, softver
Zaposleni 19.665 (30. septembra 2009.)
Historija
Osnovana Sjedinjene Američke Države Menlo Park, Kalifornija (27. septembra 1998.)
Osnivač(i) Larry Page i Sergey Brin
Ekonomija
Prihod USD$10,604 milijardi
Operativni prihod USD$5.084 milijardi
Neto dobit USD$3,077 milijardi
Ostalo
Slogan "Don't Be Evil"
Web stranica www.google.com

Google je dioničko društvo koje nudi usluge pretrage Internetskih stranica i digitalnih medija (Google pretraga), slanja i primanja e-mailova pomoću internet preglednika (Gmail), pretrage digitalnih karata svijeta (Google Earth), socijalnog umrežavanja (Google grupe), dijeljenja digitalnih filmova preko interneta (Google video), Useneta itd. Osnovali su je studenti Larry Page i Sergey Brin. Google-ova misija je, kako kažu, organizirati informacije svijeta te ih učiniti korisnima. Smatra se da zauzimaju oko 50% udjela na tržištu internet pretraživača.[1]

Google je potaknuo i lavinu jednostavnog, ali i genijalnog web dizajna: njihove stranice su jako jednostavno dizajnirane, a opet su veoma privlačne. Zanimljivo je reći kako je Google prvi u historiji Interneta pretraživao pomoću tada jedinstvenog sistema posjećenosti korisnika. Dakle, što je neka stranica bila više posjećena, to se ona nalazila na oučljivijem mjestu pri pretragi pojmova. Danas, većina velikih Internet pretraživača koristi tu tehniku.

Još jedna zanimljivost u vezi Google-a je i sigurnost njihovih stranica. Naime, u cijelom vremenu otkad postoji Google, hackeri su uspjeli srušiti samo Google Picasa stranicu, stranica koja zajedno sa softverom Picasa služi za organiziranje digitalnih fotografija njenih korisnika.


Google AdSense[uredi | uredi izvor]

Google Adsense je google-ov program koji na vašu web-stranicu/blog stavlja linkove vezane za vašu stranicu/blog te Google-ovu tražilicu. Kad neko klikne na te linkove vi zarađujete, ovisno o Google-ovoj zaradi. Te stranice koje Google reklamira, plaćaju Google-u reklamiranje, a Google dio zarade daje korisnicima Adsensea koji su mu pomogli da zaradi.

Google AdWords[uredi | uredi izvor]

Google AdWords je brz i jednostavan način nabave visoko fokusiranog reklamiranja na osnovi Cijene-Po-Kliku (CPK) nezavisno o proračunu korisnika. AdWords oglasi prikazuju se pored rezultata pretraživanja na Google-u te na stranicama s rezultatima pretrage ili s izdržajem u Google Mreži koja raste iz dana u dan i uključuje među ostalima AOL, EarthLink, HowStuffWorks i Blogger.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: