Halal

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Znak halala na jednoj mesnici u Parizu

Halal (Arapski: حلال ḥalāl, halaal) je arapska riječ koja znači dozvoljeno[1] ili nezabranjeno. Halal (kao izraz) se često koristi kad je nešto duševno ili religijski "čisto". Čovjek ne može da izmijeni haram (zabranjeno) u halal (dozvoljeno). Za spisak zabranjenog i dozvoljenog pogledajte Haram i halal u islamu.

Muslimani vjeruju da propise o halalu i haramu donosi Bog, prema ajetu: „Uistinu, Allah propisuje što On hoće.“[1]

Riječ halal na arapskom. Koristi se kao vizuelni marker za muslimane u restoranima, prodavnicama i na proizvodima.

Halal (arapski: حلال , ḥalāl ) je arapska riječ koja se prevodi kao "dozvoljeno". U Kur'anu, riječ halal je u suprotnosti sa haramom (zabranjeno). Ova binarna opozicija je razrađena u složeniju klasifikaciju poznatu kao "pet odluka": obavezna, preporučena, neutralna, za osudu i zabranjena.[2] Islamski pravnici se ne slažu oko toga da li termin halal pokriva prve dvije ili prve četiri od ovih kategorija.[2] U novije vrijeme islamski pokreti koji žele mobilizirati mase i autori koji pišu za popularnu publiku naglašavaju jednostavniju razliku između halala i harama.[3][4]

Izraz halal se posebno povezuje sa islamskim zakonima o ishrani, a posebno s mesom prerađenim i pripremljenim u skladu s tim zahtjevima.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Arnautalić, Mirsad. "Glasnik (Rijaseta islamske zajednice u BiH), broj1 - 2, VOL. LXXV, januar - februar 2013. Sarajevo, str. 49 - 57" (PDF). www.halal.ba.
  2. ^ a b Vikør, Knut S. (2014). "Ḥalāl". u Emad El-Din Shahin (ured.). Sharīʿah. The Oxford Encyclopedia of Islam and Politics. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-530513-5. Pristupljeno 18. 5. 2017.
  3. ^ Juan Eduardo Campo, ured. (2009). "Halal". Encyclopedia of Islam. Infobase Publishing. str. 284.
  4. ^ Lowry, Joseph E (2006). "Lawful and Unlawful". u Jane Dammen McAuliffe (ured.). Encyclopaedia of the Qurʾān. Brill. doi:10.1163/1875-3922_q3_EQCOM_00107.


Nedovršeni članak Halal koji govori o islamu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.