Holesterol

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Struktura molekule holesterola

Holesterol je lipid koji se nalazi u ćelijskim membranama svih tkiva, a potreban je za normalan rad organizma. Holesterol se svrstava i u sterole jer je u njegovom sastavu kombinacija steroida i alkohola. Male količine holesterola se nalaze i u membranama biljaka i gljiva.

Organizam koristi holesterol u stvaranju hormona, vitamina A, D i E te žučnih kiselina. Manji dio holesterola se nalazi u krvi. Ako se taj holesterol nakuplja na zidovima krvnih sudova, može doći do začepljenja ili smanjenog krvnog protoka. Posljedice na zdravlje mogu biti velike, pa se u takvim slučajevima količina holesterola u krvi reguliše medicinskim preparatima.

Hemijska formula holesterola je C27H46O.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: