Ibrahim Halilović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ibrahim Halilović rođen je 1946. u Mrkonjić Gradu gdje je pohađao gimanziju. Završio učiteljsku školu u Jajcu.

Pisanjem se bavi od 1969. Prvu novelu pod nazivom "Sramota" objavio je "Prosvjetnom listu" u Sarajevu. Novele objavljivao u banjalučkom "Glasu", sarajevskom "Oslobođenju", "Odjeku", te u "Mostu" Hanau, Njemačka, i "Mostu" - Mostar.

Novinarstvom se bavi od 1970. Od 1978. profesionalno radi na Televiziji Sarajevo, Dopisništvo Jajce, sa statusom reportera - samostalnog urednika. Sarađivao je honorarno s "Glasom", "Oslobođenjem", "Politikom", "Večernjim listom".

Koautor je fotomonografija "Mrkonjić-Grad" i "Bjelajce".

Za vrijeme komunističke vlasti bio je proganjan i zatavaran, a nekoliko puta mu je bilo zabranjivano raditi na području Mrkonjić-Grada i Šipova zbog kritičkog novinskog izvještavanja. Na početku rata u BiH bio je uhapšen na punktu srpske milicije u Majdanu. Sredinom maja 1992. prelazi tajno u Jajce, gdje osniva i uređuje lokalnu TV Jajce, kojoj je glavni i odgovorni urednik.

Po nalogu srpske vlasti, milicija je uhapsila njegovu porodicu u Mrkonjić-Gradu - suprugu i dvoje maloljetne djece koji su držani kao taoci pod danonoćnom milicijskom stražom u kućnom pritvoru od sredine juna do 21. septembra 1992., zajedno s roditeljima predsjednika lokalnog HDZ i porodicom novinara Mehmeda Buhića. Razmijenjeni su za zarobljene četnike 22. septembra, kada odlaze u Hrvatsku, a potom u Njemačku gdje Halilović ubrzo osniva sedmični magazin "Eurobosna", čiji je bio glavni i odgovorni urednik.

Godine 1997. pokreće vlastiti magazin "Most", koji je izlazio na bosanskom jeziku u Hanau. Od 1999. živi u Kanadi, u Windsoru, gdje je pokrenuo radio-emisiju za gradjane BiH. Povremeno objavljuje reportaže na BHT1, a potom na TV Federacije BiH. Dobitnik je nekoliko godišnjih nagrada TV Sarajevo kao autor filmskih novinskih priloga, te godišnje nagrade Udruženja novinara BiH.