Ice Cube

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ice Cube
Ice Cube 2012.jpg
Država SAD
Karijera 1984-
Rođenje 15. juni, 1969
Žanr Hip-hop
Izdavač Priority Records
Zanimanje reper, glumac, režiser, scenarist, producent
URL icecube.com

O'Shea Jackson, poznatiji pod imenom Ice Cube, poznati je američki reper, glumac, producent, režiser i scenarist. Bio je član grupe N.W.A.

Život ukratko[uredi | uredi izvor]

Cube rođen je u Los Angelesu 1969. godine. Kad je imao 16 godina, zainteresirao se za hip-hop i počeo je svirati u srednjoj školi. Većina drugih repera i nije toliko visoko obrazovana kao što je Ice Cube. Naime, on je završio arhitekturu na Institutu za tehnologiju u Phoenixu. Bio je saradnik Dr. Drea. Osnovao je rep-grupu C.I.A. nakon završetka fakulteta, a kasnije se pridružio grupi N.W.A. Da stvarno voli hip-hop dokazalo je to što je tzv. gangsta rap doveo do vrhunca. Imao je najviše zasluge u velikom hitu grupe N.W.A. "Straight Outta Compton". Postao je jedan od najboljih repera, mada je mislio da je u N.W.A. bio potcijenjen. Otišao je u New York i tamo nastavio karijeru. Osnovao je grupu Westside Connection, koja je sve popularnija. Ice Cube je također snimio i dosta filmova. Dao je svoj glas u igrici Call of Duty: Black Ops kao glavni brodski oficir Bowman. Oženjen je i ima kćerku i 3 sina. Po religiji je musliman.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • 1990: AmeriKKKa's Most Wanted
  • 1991: Death Certificate
  • 1992: The Predator
  • 1993: Lethal Injection
  • 1998: War & Peace Vol. 1
  • 2000: War & Peace Vol. 2
  • 2006: Laugh Now, Cry Later
  • 2008: Raw Footage
  • 2010: I Am the West

Sa N.W.A-om[uredi | uredi izvor]

  • 1988: Straight Outta Compton

S Westside Connection[uredi | uredi izvor]

  • 1996: "Bow Down"
  • 2003: "Terrorist Threats"

Ostali albumi[uredi | uredi izvor]

  • 1994: Bootlegs & B-Sides
  • 1997: Featuring...Ice Cube
  • 2001: Greatest Hits
  • 2007: In the Movies
  • 2008: The Essentials


Eighth notes and rest.svg Nedovršeni članak Ice Cube koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: