Ines Dedović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ines Dedović
Rođenje1984 (39–40 god.)
ZanimanjeCrtačica stripa

Ines Dedović (rođena 1984) jest bosanskohercegovačka crtačica indie-stripova koja je ujedno ostvarila karijeru u oblastima računarskih nauka i automatizacije.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođena je 1984. u Sarajevu, a trenutno živi i radi u Berlinu u Njemačkoj. Svoje obrazovanje je započela na Univerzitetu u Sarajevu gdje je stekla diplomu inženjera elektrotehnike sa fokusom na automatsko upravljanje i elektroniku. Nakon toga, nastavila je svoj akademski put na Univerzitetu RWTH u Ahenu (Njemačka), gdje je doktorirala u oblasti obrade slika i računarske vizije između 2011. i 2016.

Pored karijere u tehničkim disciplinama, također se posvetila ilustraciji dječijih knjiga, školskih i tehničkih knjiga, stvarajući zabavne i edukativne sadržaje. Kao indie autor indie aktivna je u svijetu stripa, učestvujući na bosanskohercegovačkim festivalima uz druge bosanskohercegovačke autore poput Filipa Andronika.

Ines je bila dio tima koji je organizovao događaj "Comiciade 2016", gdje je radila na promociji događaja kroz radionice i kreiranje stripova za Viertelmagazin - Aachen Nord. Radila je i kao 3D animatorica.

Koautorica knjige Algorithms and Data Structures for Massive Datasets, zajedno sa Džejlom Međedović i Eminom Tahirović, koju je objavio Manning Publications.

Reference[uredi | uredi izvor]

https://stripopeka.wordpress.com/tag/ines-dedovic/

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]