Iron & Wine

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sam Beam
Sambeam-brooklyn-2006.jpg
Država Sjedinjene Američke Države
Rođenje 26. juli 1974.
Žanr Folk, Rock
Instrument Gitara, bendžo
Album
Around the Well Iron & Wine Live Bonnaroo The Creek Drank the Cradle
(2009.) (2005.) (2002.)


Iron & Wine je ime pod kojim nastupa i objavljuje američki pjevač i tekstopisac Sam Beam (* 26. juli 1974. u South Carolina). Ime Iron & Wine je Beam preuzeo začinu za hranu zvanim „Beef Iron & Wine“, koju je otkrio u jednoj prodavnici tokom filmskih snimanja. Na njegovu muziku uticala je afrička muzika, Blues, Motown Sound ali i New Wave 1980-ih godina i naročito album Swordfishtrombones od Tom Waitsa. Često i režira sam svoje videoklipove.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Beam je odrastao u Columbia (South Carolina). Kao dijete je često išao sa porodicom na farmu kod svog djeda. Posjećivao je Seven Oaks Elementary School, Irmo Middle School i Chapin High School. Studirao je prvo u Virginiji, a zatim je završio studij filmskih nauka na Florida State University. Trenutno živi sa ženom i četiri kćerke u Dripping Springs, blizu Austin u Texasu.

Historija benda[uredi | uredi izvor]

Prije nego što je imao uspjeha sa svojom muzikom, podučavao je Film i Kinematografiju na University of Miami. Već sedam godina je pisao pjesme kada mu je prijatelj posudio četverokanalni uređaj za snimanje. Jedan njegov Demo snimak je privukao pažnju Jonathana Ponemana, šefa izdavačke kuće Sub Popa, koji mu je odmah zatim ponudio ugovor za snimanje ploča.

2002. je Beam objavio svoj prvi album The Creek Drank the Cradle, čije je pjesme uvježbao sam u svojoj kući. Taj njegov Debitni album je dobio dobre kritike koje su ga upoređivale sa Simon & Garfunkelom, Elliott Smithom ili Neil Youngom. Daljne vlastite snimke su se pojavile 2003. na EP The Sea & the Rhythm. Njegov drugi studijski album Our Endless Numbered Days (2004.) je međutim snimljen sa gostujućim muzičarima u profesionalnom tonskom studiju. U februaru 2005. slijede EP Woman King sa pomalo biblijskim naglaskom, i u septembru 2005. EP In the Reins, zajednički rad sa Calexicom, bend iz Arizone s kojim je Beam išao i na turneju. Na trećem albumu The Shepherd’s Dog gostuju Joey Burns i Paul Niehaus iz Calexica kao i džezisti Matt Lux i Rob Burger. Prateće vokale izvodi njegova sestra Sarah Beam. Vjerovatno najpoznatiji komad Iron & Wine je međutim cover verzija, koja je postala popularna nakon što se pojavila u jednoj reklami i u filmu Garden State: Such Great Heights, u originalu od The Postal Service.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Albumi[uredi | uredi izvor]

  • 2002. The Creek Drank the Cradle
  • 2004. Our Endless Numbered Days
  • 2005. Iron & Wine Live Bonnaroo
  • 2007. The Shepherd's Dog
  • 2009. Around the Well

EP i Singlovi[uredi | uredi izvor]

  • 2002. Sub Pop Singles Club CD (Singl)
  • 2002. Iron & Wine Tour EP
  • 2002. Call Your Boys b/w Dearest Forsaken (EP)
  • 2003. The Sea & The Rhythm (EP)
  • 2004. Iron & Wine iTunes Exclusive EP
  • 2004. Passing Afternoon (Singl)
  • 2004. In Good Company Soundtrack
  • 2004. Garden State Soundtrack
  • 2005. The Trapeze Swinger (Singl) (samo na iTunes)
  • 2005. Woman King (EP)
  • 2005. In the Reins (EP sa Calexico)
  • 2006. Live Session EP (eksluzivno kod iTunes)
  • 2006. Such Great Heights EP
  • 2007* Boy With A Coin EP
  • 2008* Flightless Bird, American Mouth ( Twilight Soundtrack)

Reference[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: