Johannes Scotus Eriugena

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Johannes Scotus Eriugena
Example alt text
irski teolog, filozof i pjesnik
Rođenje 810.
Smrt 877.

Johannes Scotus Eriugena (810. - 877.), irski teolog, filozof i pjesnik

Johannes Scotus Eriugena je bio prvi veliki filozof kršćanske skolastike (srednjovjekovna filozofija). Mnoge misli temelji na mističko-neoplatonskim spisima Dionizija Areopagite (Pseudodionizija), čije je spise s grčkoga preveo na latinski. Odlikuje se svojim panteizmom i neoplatonizmom. Branio je slobodnu volju i odlikovao se svojim ustrajavanjem na izmirenju razuma i kršćanske teologije. Pritom daje prednost razumu nad autoritetom, a očituje i mističke elemente. Glavno mu je djelo De divisione naturæ (O podjeli prirode), spaljeno zbog krivovjerja 1225. U njemu Eriugena opisuje put od Boga (te stvaranja svijeta) k Bogu (u kojemu čovjek nalazi posljednje utočište). U pitanju univerzalija je realist.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]