Kepler-22b

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Umjetnička vizija planete Kepler-22b
Poređenje orbita i veličina planeta Sunčevog sistema i planete Kepler-22b

Kepler-22b je ekstrasolarna planeta, udaljena 600 svjetlosnih godina od Zemlje, koja orbitira u nastanjivoj zoni (ni previše hladnoj ni previše toploj) oko zvijezde Kepler-22. Poluprečnik ove planete je 2,4 puta veći od poluprečnika Zemlje. Za sada je nepoznato da li se radi o gasovitoj ili stjenovitoj planeti, približan sastav i kolika joj je masa. Udaljenost Keplera 22b od svoje zvijezde je oko 15% manja u odnosu na udaljenost Zemlje od Sunca. Period revolucije oko svoje zvezde traje 289,9 dana.

Naučnici procjenjuju da bi u odsustvu atmosfere prosječna temperatura na površini bila oko -11°, a ako postoji atmosfera slična Zemljinoj javio bi se efekt staklene bašte, usljed čega bi prosječna temperatura na površini bila oko 22°.

Kepler-22b je prva planeta te vrste otkrivena teleskopom "Kepler". Otkriće je objavljeno 5. decembra 2011.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: