Korveta

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Južnoafrička korveta SAS Mendi

Korveta (francuski corvette) je naziv za mali, pokretljivi i lako naoružani ratni brod, koji se najčešće koriste za neposrednu odbranu obale. Nalazi se u naoružanju većine današnjih ratnih mornarica, iako ponekad nije klasificiran pod tim nazivom.

Naziv mu potječe od istoimene vrste ratnog broda koja se u doba razvila u 17. vijeku te predstavljala jedan od standardnih brodova u Dobu jedrenjaka. Tadašnje korvete su postupno nestale iz naoružanja u 19. vijeku kada su ih zamijenile torpiljarke i monitori.

Moderne korvete su se pojavile tek u Drugom svjetskom ratu kao posebna klasa lakih eskortnih razarača. Danas se po veličini i naoružanju najčešće klasificiraju između fregata i patrolnih brodova.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: