Laktoza

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelimično preveden.
Ako smatrate da ste sposobni da ga prevedete, kliknite na link uredi i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Laktoza
Lactose(lac).png
Općenito
Hemijski spoj Laktoza
Druga imena Miječni šećer
Molekularna formula C12H22O11
CAS registarski broj 63-42-3
Svojstva
Molarna masa 342,296 g/mol
Agregatno stanje čvrsto
Gustoća 1,53 g/cm3
Tačka topljenja 223 °C
Rastvorljivost slaba u vodi

Laktoza je disaharid koji se sastoji od molekula β-D-galaktoze i β-D-glukoze koji su vezani preko β1-4 glikozidne veze. Laktoza sačinjava oko 2-8% čvrste supstance u mlijeku. Ime dolazi od latinske riječi za mlijeko, plus sufiks "-oza" koji označava šećere.

Varenje laktoze[uredi | uredi izvor]

Mladunci sisara se hrane mlijekom svojih majki. Kako bi ga svarili, crevne resice luče enzim nazvan laktaza (β1-4 disaharidaza) i ovaj enzim dijeli molekulu na dvije podjedinice (glukozu i galaktozu) zbog apsorpcije.

Obzirom da se laktoza pojavljuje uglavnom u mlijeku, kod većine vrsta, proizvodnja laktaze postepeno prestaje sazrijevanjem i tada se ona više ne može metabolizirati. Ovaj gubitak laktaze po sazrijevanju dešava se i kod većine ljudi. Međutim, mnogi ljudi porijeklom iz Evrope, Srednjeg Istoka, Indije, kao i Masai narod iz Istočne Afrike, imaju verziju gena za laktazu koji nije onemogućen nakon sazrijevanja, i u mnogim od ovih kultura ostali sisari kao što su stoka, koze i ovce, muzu se zbog mlijeka.

Rastvorljivost[uredi | uredi izvor]

8 g laktoze u 10 g [1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: