Lincoln Park High School

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lincoln Park srednja škola (2007.)

Lincoln Park High School, bivša Waller High School, je srednja škola u Čikagu (Čikaške javne škole). Osnovana 1899 godine, bila je prva škola u sjevernom dijelu Čikaga. Trenutno je rangiranja kao prva škola u Illinoisu i 30 u Americi. Sada Lincoln Park High School je prva, po rezultatima, srednja škola u Čikagu. Lincoln Park je prestala sa osnovnim programom već od 1972. godine. Oko 90% studenata nastavi na fakultet.

Historija[uredi | uredi izvor]

Škola je osnovana kada su tri srednje škole osnovane u tri dijela Čikaga: sjever, jug i zapad. Godinu za godinom broj đaka je rastao, zbog toga je Čikago odlučio da izgradi, tada, moderni školski objekat 1899. godine. 1900 škola je otvorena pod nazivom Robert A. Waller High School.

U izdanju školskog časopisa Yellow and Blue (Žuto-Plavi), pisalo je da je škola imala 82 studenta koji su diplomirali. Muzički, umjetički i dramski programi su mnogo napredovali. 1919 je u školu uveden ROTC program, trening za vojsku.

Vrijeme 1930ih nije bilo sjajno. Posao učitelja je bio manje plaćen nego ostali poslovi, a ni plate nisu bile redovne. Zbog velikog broja učenika škola je imala velike probleme. Država nije u to vrijeme imala dovoljno novca za škole. Ekonomska kriza nije samo bila u Americi nego i u ostalim državama svijeta.

1960ih škola je dobila integraciju raznih rasa. Naselje oko škole je jako mnogo napredalo, uskoro postaje jedno od najboljih naselja u Čikagu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]