Marcksl1

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Marcksl1
Identifikatori
Aliasi
Vanjski ID-jeviHomoloGene: 40748 GeneCards: [1]
Lokacija gena (čovjek)
Hromosom 4 (čovjek)
Hrom.Hromosom 4 (čovjek)
Hromosom 4 (čovjek)
Genomska lokacija za Marcksl1
Genomska lokacija za Marcksl1
Bend4 D2.2|4 63.26 cMPočetak129,407,374 bp
Kraj129,409,778 bp
Ontologija gena
Molekularna funkcija actin binding
calmodulin binding
voltage-gated calcium channel activity involved in regulation of presynaptic cytosolic calcium levels
Ćelijska komponenta citoplazma
ćelijska membrana
membrana
Sinapsna vezikula
anchored component of presynaptic membrane
presynaptic cytosol
citoskelet
Biološki proces positive regulation of cell population proliferation
regulation of presynaptic cytosolic calcium ion concentration
Izvori:Amigo / QuickGO
Ortolozi
VrsteČovjekMiš
Entrez
Ensembl
UniProt
RefSeq (mRNK)

NM_010807

n/a

RefSeq (bjelančevina)

NP_034937

n/a

Lokacija (UCSC)Chr 4: 129.41 – 129.41 Mbn/a
PubMed pretraga[1]n/a
Wikipodaci
Pogledaj/uredi – čovjek

MARCKS-liki protein 1 je protein koji je kod ljudi kodiran genom Marcksl1 sa hromosoma 4.[2]

Epitelni natrijski kanal (ENaC) regulra krvni pritisak finim podešavanjem reapsorpcije natrija iz distalnog nefrona. U prethodnim radovima, grupa istraživača je 2020. pokazala da ENaC kanali reguliraju anionski fosfolipidni fosfati, uključujući fosfatidilinozitol 4,5-bisfosfat (PIP2). Regulacija ENaC-a zavisna od PIP2 je posredovana miristoiliranim alaninom bogatim protein kinazom C supstratom, kkao što je protein-1 (MLP-1). MLP-1 se vezuje za njega i predstavlja reverzibilni izvor PIP2 na plazmamembrani. Ispitivali su MLP-1 regulaciju ENaC u ćelijama DCT-15 klonirane ćelijske linije distalnih izuvijanih tubula.

Divlji tip MLP-1 radi sa prividnom molekulskom masom od 52 kDa, uprkos tome što ima predviđenu molekulsku masu od 21 kDa. Prirodni MLP-1 sastoji se od nekoliko različitih strukturnih elemenata: efektorski domen koji je visoko pozitivno naelektrisan, sekvestrira PIP2, sadrži serine koji su meta PKC-a i kontrolira povezanost MLP-1 sa membranom, domen miristoilacije koji promovira povezanost s membranom i domen višestruke homologije 2 prethodno nepoznate funkcije. Da bismo dalje ispitali MLP-1 u DCT-15 ćelijama, konstruisali smo nekoliko MLP-1 mutanata: WT, protein divljeg tipa pune dužine; S3A, tri supstitucije u efektorskom domenu za sprečavanje fosforilacije; S3D je oponašao konstitutivnu fosforilaciju zamjenom tri serina aspartatima, i GA je zamijenio glicin na mjestima miristoilacija sa alaninom, tako da GA nije mogao biti miristoiliran.

Svaki mutant je označen ili NH2-terminalnim 3XFLAG ili COOH-terminalnim mCherry ili V5. Transfekcija sa MLP mutantima modificirala je aktivnost ENaC u DCT-15 ćelijama: aktivnost je bila najveća u S3A, a najniža u S3D, a aktivnost nakon transfekcije sa bilo kojim konstruktom bila je značajno drugačija od WT. U Western blotovima, kada su transficirani sa 3XFLAG-označenim MLP-1 mutantima, ekspresija pune dužine MLP-1 na 52 kDa povećala se u mutantnim S3A-MLP-1-transficiranim DCT-15 ćelijama i smanjila se u S3D-MLP-1 -transficirane DCT-15 ćelije. Također otkrivene su i Northern blot trake niže molekulne mase, koje odgovaraju potencijalnim pretpostavljenim produktima cijepanja kalpaina. Konfokusna slika pokazuje da se različiti mutanti lokaliziraju u različitim subćelijskim odjeljcima, u skladu s njihovom preferiranom lokacijom u membrani ili u citosolu. Aktivacija protein-kinaze C povećava fosforilaciju endogenog MLP-1 i smanjuje aktivnost ENaC. Dobijeni rezultati ukazuju na komplikovanu ulogu proteolitske obrade u MLP-1 regulaciji ENaC.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Human PubMed Reference:". National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine.
  2. ^ "Entrez Gene: MARCKS-like 1". Pristupljeno 2. 11. 2012.
  3. ^ Chang Song Qiang Yue, Auriel Moseley, Otor Al-Khalili, Brandi M Wynne, Heping Ma, Lihua Wang, Douglas C Eaton (2020): Myristoylated alanine-rich C kinase substrate-like protein-1 regulates epithelial sodium channel activity in renal distal convoluted tubule cells. Am J Physiol Cell Physiol. doi: 10.1152/ajpcell.00218.2020.