Melodični death metal

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Melodic death metal
Stilsko porijeklo death metal
NWOBHM
Kulturološko porijeklo rane 1990-e, Göteborg, Švedska
Tipični instrumenti gitara - bas - bubnjevi - klavijature
Popularnost underground popularnost ranih i srednjih 1990-ih, šira popularnost 2000-ih
Fuzijski žanrovi
melodic metalcore, deathcore

Melodic death metal (ili kraće melodeath) je podžanr death metala, koji se razvio na göteburškoj metal sceni. Ispočetka je kombinirao harmoniju i melodičnost heavy metala sa grubim thrash i death metal zvukom, dok se kasnije razvio pod utjecajem mnogih drugih žanrova, a velika promjena bila je i uvođenje klavijatura. Kasnije su se iz njega razvili žanrovi melodic metalcore i deathcore.

Jednim od pionira melodic death metala smatraju se švedski bendovi Dark Tranquillity, In Flames i At the Gates, dok su danas uz njih poznatiji bendovi Arch Enemy, Amon Amarth, Children of Bodom, Hypocrisy, Soilwork, The Black Dahlia Murder, Devildriver, Nightrage i drugi.