Linjanje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Mitarenje)

Linjanje, mitarenje ili presvlačenje je proces izmjene dlake kod sisara, odnosno perja kod ptica, kože kod reptila ili cijelog skeleta kod artropoda.

Linjanje[uredi | uredi izvor]

Linjanje vuka

Linjanje je pojava kada se stara dlaka zamjenjuje novom. Zdravo linjanje kratko traje i omogućava potpunu izmjenu mrtve dlake, a krzno poslije linjanja mora ostati sjajno. Ako linjanje predugo traje, a dlaka gubi sjaj, potrebno je životinju opskrbiti dodatnom količinom vitamina. Do pojačanog opadanja dlake može doći i tokom različitih kožnih bolesti, ali dlaka može pojačano opadati i prilikom nekih dugih bolesti (upale pluća, prehlada) ili hormonalnih poremećaja. Pas i mačka se linjaju dva puta godišnje i to u proljeće i jesen. U pojedinim fazama linjanja ispadanje dlake može biti vrlo izraženo, što vlasnici često opisuju kao "ispadanje dlake u hrpicama", dok u drugim fazama dlaka ispada konstantno, ali slabijim intenzitetom.

Mitarenje[uredi | uredi izvor]

Mitarenje kod pingvina

Mitarenje je specifična pojava kod ptica. Postoje razni oblici, no općenito je, da se perje potroši, odnosno s vremenom ošteti i povremeno treba biti obnovljeno. Većina ptica može letjeti i za vrijeme mitarenja. Zamjena perja se odvija postepeno, a kod nekih vrsta čak određenim sistemom, kako bi ptica i dalje mogla letjeti. Vrlo rijetke vrste u razdoblju mitarenja ne mogu letjeti. U tom razdoblju se uglavnom drže skriveno, a tada se, povremeno, nazivaju "trkačicama".

Presvlačenje[uredi | uredi izvor]

Presvlačenje zmije Nerodia sipedon

Presvlačenje je najkarakterističnije kod zmija. Najčešće se vrši tako da se zmija trlja o tvrde predmete kao što je kamenje ili drvo, čineći da se stara kože proširi i prepolovi. Nakon toka nastvlja trljanje i tako skida cijelu staru kožu sa sebe. U međuvremenu nova koža je već izrasla. Gušteri se presvlače na sličan način, samo što njima koža otpada u komadima, za razliku od zmija.

Portal Odjeljak isključivo posvećen biologiji