Naquadah

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Naquadah je izmišljeni materijal u naučno fantastičnoj televizijskoj seriji Stargate SG-1. Korišten je i u filmu Stargate ali tamo nikada nije bio imenovan. Pojavljuje se još i pod sljedećim nazivima: Naqahdah /ˈnækwɨdə/ ,"Naquahdah" ili "Naquadah".

Upotreba[uredi | uredi izvor]

On je teški metal koji je korišten pri izgradnji zvjezdanih vrata, ali i mnogobrojne druge tehnologije drevnih kao i goa'uldske tehnologije koja se u potpunosti temelji samo na njemu. On je materijal koji može podnijeti masivne energetske izboje koji su potrebni za stvaranje stabilne crvotočine.

Naquadah ima izražena eksplozivne osobine što ga čini pogodnim za pojačavanje snage konvencionalnih ili nuklearnih eksplozivnih sredstava. Nalazi se u krutom i tekućem obliku. Pored toga može se naći u obliku naquadrie nestabilnog teškog izotopa, koja je daleko nestabilnija i razornija od klasičnog naquadaha. Naquadah u tekućem obliku je fluorescentno zelene boje i koristi se za punjenje štapnog oružja. Originalno, naquadah se teško nalazi, nema ga izvorno u zemljinom solarnom sistemu. Naquadah je nakom što je dospio u krv Goa'uldskom parazitu doveo je do njihove evolucije.