Nekropola u Faletićima

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Nekropola sa stećcima i nišanima u Faletićima, općina Stari Grad, Sarajevo, sadrži nadgrobnike iz dužeg perioda historije Bosne i Hercegovine. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Nacionalni spomenik čine: nekropola sa 57 stećka i 22 nišana na lokalitetu, te jedan nišan upisan u inventarnu knjigu Muzeja Grada Sarajeva i izložen u sklopu stalne postavke u Brusa bezistanu u Sarajevu.

Poseban značaj ovom historijskom području daje izmiješanost i preklapanje grobalja iz različitih perioda – srednjovjekovni grobovi sa stećcima i muslimansko groblje iz perioda od XVI do XIX, odnosno XX stoljeća, što potvrđuje kontinuitet sahranjivanja na ovom području.

Na lokalitetu se nalazi 57 stećaka, od toga 51 u obliku sanduka i 6 u obliku sljemenjaka i 22 nišana.[2] Stećke karakterišu sanduci sa pravougaonim udubljenjem – koritom, dok su nišani u obliku stele i sa turbanom u gužve. Jedan nišan, prenesen u prostorije Brusa bezistana u Sarajevu, u sklopu stalne postavke, je u obliku trapezoida sa krovom na dvije vode. Nišan sadrži sa sve četiri strane poluloptaste izbočine i na vrhu, pored njih sadrži ukras polumjeseca, predstave životinja – jelena i srne, ispružene ruke, sablju i luk.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Dimitrije Sergejevski, “Arheološki nalazi u Sarajevu i okolini”, Glasnik Zemaljskog muzeja u Sarajevu, nova serija br. II. Sarajevo: 1947, 13-50.
  • Šefik Bešlagić, Sarajevo: “Veselin Masleša“, 1982. STEĆCI – KULTURA I UMJETNOST
  • Mujezinović, Mehmed, Islamska epigrafika u Bosni i Hercegovini, knjiga I, Sarajevo, 1974, 10-11.
  • Vladislav Skarić, Sarajevo i njegova okolina od najstarijih vremena do austrougarske okupacije. Sarajevo: Izabrana djela, knj. I, 1985, 37-42.
  • Vesna Mušeta-Aščerić, „Srednjovjekovna naselja na mjestu današnjeg Sarajeva“, u Prilozima istoriji Sarajeva. Sarajevo: Radovi sa naučnog simpozijuma «Pola milenija Sarajeva» održanog od 19. do 21. marta 1993. Godine, Institut za istoriju i Orijentalni institut, 1997, 36.
  • Vesna Mušeta-Aščerić, Sarajevo i njegova okolina u XV stoljeću, između zapad i istoka. Sarajevo: Sarajevo Publishing, 2005, 16–19, + Karta – Župe sarajevskog područja u prvoj polovini XV stoljeća.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Nekropola stećaka i nišana u Faletićima". Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Pristupljeno 29. 10. 2017.
  2. ^ "Šefik Bešlagić: STEĆCI, KATALOŠKO-TOPOGRAFSKI PREGLED". Sarajevo: Veselin Masleša, 1971. Pristupljeno 9. 2. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]