Odjeća

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Narodna nošnja

Odjeća, odjevni predmeti namijenjeni zaštiti čovjekovog tijela od klimatskih i drugih vanjskih utjecaja. Prva odjeća izrađivala se od raznih prirodnih materijala, kao što su kože, krzna, lišća i trava, a prema antropolozima počela se pojavljivati prije nekih 100,000 do 500,000 godina, da bi se unazad 30,000 godina pojavila i prva igla.

Historija odjeće i mode[uredi | uredi izvor]

Od prvobitnih jednostavnih oblika odjeća se krojem i brojem bogatila i razvijala. Prva odjeća, od krzna i kože, potječe iz starijeg kamenog doba.


Razlozi odijevanja[uredi | uredi izvor]

Postanak pojedinih dijelova odjeće nije uslovljen samo zaštitom tijela nego ima i magičnih utjecaja (ruho pri obavljanju religijskih obreda), estetskih (ukrašavanje tijela, npr. komadima krzna), a ovisi i o radnoj aktivnosti (vatrogasno odijelo) ili potječe od osjećaja stida. Na način utječu običaji, stepen kulture, tehnički napredak i društveni položaj ljudi.

Odjeći je ipak najvažniji zadatak zaštititi tijelo od lošeg vremenskog utjecaja. Zato se zimi odijeva u deblje, toplije, a ljeti u laganiju odjeću;zimi se nosi toplija i tamnija odjeća zbog zaštite od studeni, a ljeti laganija i svjetlija koja odbija sunčeve zrake štiteći tijelo od vrućine.

Drugi projekti[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Odjeća