Pametni mobitel

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Samsung Galaxy Note
BlackBerry Storm smartphone
Palm Treo 750
Nokia Communicator 9000, 9110, 9210, 9500
HTC Cingular 8125
xda IIi

Smartphone, je vrhunski mobilni telefon, koji kombinuje funkcije ličnog digitalnog asistenta (PDA) i mobilnog telefona. Današnji modeli tipično, također služe kao portabl medijski plejeri i kamere, sa ekranima na dodir visoke rezolucije, internet pretraživači koji mogu pristupiti i ispravno prikazati standardne internet stranice, a ne samo optimizirane za mobilne uređaje, zatim, GPS navigaciju, Wi-Fi i mobilni širokopojasni pristup. Izraz smartphone je obično korišten da opiše telefone sa više naprednih računarskih mogućnosti i povezivost, nego današnji obični telefoni, iako razlika može biti nejasna, i ne postoji službena definicija, šta čini razliku među njima. Definicije se također mijenjaju vremenom, jer mnogi "obični" telefoni sada imaju mogućnosti, koje su "smartphone"-i imali u prošlosti.

Operativni sistemi koji su zastupljeni u ovim uređajim a su: Symbian OS, Windows Mobile, iOS, Android, PalmOS.

Najveći proizvođači su: tajvanski HTC, Nokia, Motorola, Apple, Samsung, LG i Hewlett-Packard.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: