Živorotke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Poeciliidae)
Živorotke
Poecilia latipinna
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoChordata
RazredActinopterygii
RedCyprinodontiformes
PorodicaPoeciliidae
Rodovi
Vidi Rodovi

Živorotke ili živorodni zubati šarani su viviparne ribe iz porodice Poeciliidae. Domovina riba ove porodice je Južna i Srednja Amerika, te vode SAD-a. Nalaze se u slatkim, bočatnim, pa čak i slanim tropskim vodama.

Glavna i najprepoznatljivija odlika riba ove porodice je unutrašnja oplodnja i viviparnost - sposobnost ženke da inkubira ikru u svom stomaku, nakon čega se rađaju živi mladunci. Oplođenje ikre vrši se direktnim unošenjem spermatozoida u organ ženke preko mužjakovog kopulacionog organa - gonopodijuma, čiji oblik zavisi od vrste ribe. [1] Oplođena ženka nosi ikru 20-60 dana, nakon čega slijedi porođaj. Jednom oplođena ženka prolazi kroz ciklus od 4-5 porođaja godišnje. Zavisno od starosti i kondicije ženke, pri jednom porođaju na svijet može doći do 180 mladunaca. Odmah po dolasku na svijet mlađ pada na dno, a zatim brzo isplivavaju na površinu da bi svoj riblji mjehur napunili zrakom. Od tog trenutka mlađ živorotki je poptpuno samostalna i odmah kreće u potragu za hranom, ali i zaklonom od majki sklonih kanibalizmu.

U prošlosti su živorotke uvezene u područja koja im inače nisu prirodno stanište, uglavnom kako bi kontrolirale popukaciju komaraca. Međutim, zbog visoke stope razmnožavanja, pojedine vrste su postale invazivne vrste, oštećujući razne životinjske vrste u područjima u koje su vještački unesene.

Živorotke su već decenijama na vrhu liste najpopularnijih akvarijumskih riba. Za ovo su zaslužne njihove varijabilne živopisne boje i oblik repnog peraja, kao i velike mogućnosti ukrštanja.

Guppy-mlađ stara sedam dana

Rodovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ristić, Mihajlo ; 1973, Gajenje riba u akvarijumu