Poslovni klub Dallas

Ovaj članak je dobar.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Poslovni klub Dallas
RežiserJean-Marc Vallée
ProducentRobbie Brenner
Rachel Winter
Scenarist(i)Craig Borten
Melisa Wallack
UlogeMatthew McConaughey
Jennifer Garner
Jared Leto
Muzika
  • Danny Elfman Izmijeni na Wikipodacima
ŽanrBiografija, drama
KinematografijaYves Bélanger
MontažaJean-Marc Vallée
ProdukcijaTruth Entertainment
Voltage Pictures
DistributerFocus Features
Premijera7. septembar 2013.
Trajanje116 minuta
ZemljaSAD
Jezikengleski
japanski
Budžet5 miliona dolara
Zarada32,6 miliona dolara

Poslovni klub Dallas američki je biografski dramski film snimljen 2013. u režiji Jean-Marc Valléea a scenarij su napisali Craig Borten i Melisa Wallack. Matthew McConaughey tumači Rona Woodroofa lika iz stvarnog života koji je pacijent obolio od AIDS-a, i koji je krijumčario neodobrene farmaceutske lijekove u Texas otkrivajući da mu pomažu u njegovoj bolesti, pa ih distribuira ostalim bolesnicima uspostavljanjem "Poslovnog kluba Dallas", ali se suočava sa protivljenjima iz Administracije za kontrolu hrane i lijekova.

Premijerno je bio prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu i pušten je za prikazivanje u kinima 1. novembra 2013. Film je primio priznanja od kritike,[1][2] i osvojio je brojne nagrade - većinom za nastupe McConaugheyja i Jareda Letoa, uključujući Oscar za najbolju glavnu mušku ulogu i Oskar za najbolju sporednu mušku ulogu, što je prvi film od Mistične rijeke (2003) da osvoji ove obje nagrade. Također je osvojio nagradu Akademije za najbolju šminku i frizuru na 86. dodjeli nagrade Oscara, i imao je nominaciju Oscara za najbolji film. Zaključno sa martom 2014. zaradio je preko 32 miliona dolara na kino blagajnama sa budžetom od 5 miliona dolara.[3]

Radnja[uredi | uredi izvor]

U Dallasu 1985, električar i rodeo kauboj Ron Woodroof je dijagnosticiran sa AIDS-om i rečeno mu je da ima 30 dana da živi. On je u početku odbijao prihvatiti dijagnozu, ali se sjeća da je imao nezaštićeni seks sa prostitutkom ovisnicom o heroinu. Rona brzo nakon toga odbacuju porodica i prijatelji, dobiva otkaz s posla, i na kraju je izbačen iz svoje kuće. U bolnici, on se liječi kod dr. Eve Saks, koja mu govori da se testira lijek pod nazivom zidovudin (AZT), antiretroviralni lijek za koji se smatra da može da produži život pacijentima oboljelim od AIDS-a i jedini je odobren za testiranje na ljudima od strane Administratcije za kontrolu hrane i lijekova (FDA). Saks mu saopštava da je u kliničkim ispitivanjima, pola pacijenata primilo lijek, a druga polovina su dobili placebo, jer je to jedini način da se utvrdi da li lijek ima efekta.

Ron podmićuje bolničkog radnika da dobije AZT. Čim je počeo uzimati lijek, on shvata da se njegovo zdravstveno stanje pogoršava, usljed njegovog korištenja kokaina. Kada se Ron vraća u bolnicu, upoznaje Rayon, narkomana, i HIV-pozitivnog transvestita, prema kojem je neprijateljski raspoložen. Kako se njegovo zdravstveno stanje pogoršava, Ron odlazi u meksičku bolnicu da bi dobio još AZT-a. Dr. Vass, čija je američka liječnička dozvola oduzeta, kaže Ronu da je AZT "otrovan" i da "ubija svaku ćeliju s kojom dolazi u kontakt". On mu umjesto toga propisuje ddC i protein peptid T, koji nije bio odobren u SAD-u. Tri mjeseca kasnije, Ron otkriva da se njegovo zdravstveno stanje znatno poboljšalo. Tada mu se javlja ideja da bi mogao zaraditi novac uvozom lijekova i prodajom ostalim HIV - pozitivnim pacijentima. Budući da lijekovi nisu ilegalni, on uspijeva da ih prebaci preko granice maskiran u svećenika i zaklinje se da su za ličnu upotrebu. U međuvremenu, dr. Saks također počinje da primjećuje negativne efekte AZT-a, ali njen nadređeni dr. Sevard joj je rekao da lijek ne može biti povučen iz upotrebe.

Ron počinje da prodaje lijek na ulici. On ponovo uspostavlja kontakt sa Rayon, sa kojim nerado uspostavlja saradnju pošto on može donijeti mnogo više klijenata. Par je osnovao "Poslovni klub Dallas", naplaćujući 400 dolara mjesečno za članstvo, i tako postaje izuzetno popularan. Ron polako počinje da poštuje Rayon i smatra ga najboljim prijateljem. Kad Ron doživljava srčani udar, dr. Sevard saznaje za klub i alternativne lijekove. On je ljut što taj lijek ometa njegovo istraživanje, dok Richard Barkley iz FDA oduzima DDC i prijeti da će uhapsiti Rona. Dr. Saks se slaže da postoje prednosti Kluba (kojih već ima nekoliko širom SAD-a), ali se osjeća nemoćnom da išta promijeni. Ona i Ron postaju prijatelji.

Barkley dobiva policijsku dozvolu da upadne u Klub, ali ne uspijeva ništa da uradi osim što daje Ronu kaznu. FDA mijenja svoje propise tako da je bilo koji nedozvoljeni lijek također nezakonit. Kad Klubu ponestaje novca, Rayon, koji je ovisan o kokainu, moli svog oca za novac i kaže Ronu da je prodao policu životnog osiguranja da bi skupio sredstva. Ron je opet u mogućnosti da putuje u Meksiko i nabavi još peptida T. Kada se vratio, Ron saznaje da je Rayon umro nakon što je odveden u bolnicu i dobio dozu AZT-a. Dr. Saks je također uznemirena zbog smrti Rayon, i od nje se traži da podnese ostavku kada je bolnica otkrila da ona povezuje pacijente sa kupcima Kluba. Ona odbija da podnese ostavku i insistira da će u krajnjem slučaju morati biti otpuštena.

Kako vrijeme prolazi, Ron sve više saosjeća prema homoseksualcima, lezbijkama, transvestitima koji su članovi njegovog Kluba i tako da zarađivanje ​​novca za njega postaje nevažno - njegov prioritet je snabdijevanje lijekovima. Peptid T postaje sve teže da se nabavi, i 1987. on podnosi tužbu protiv FDA. On traži da se zakonski odobri protein, koji je potvrđen kao neotrovan, ali još uvijek nije odobren. Sudija saosjeća prema Ronu, ali mu nedostaju pravna sredstva da bi se bilo šta moglo učiniti. Na samom završetku filma, tekst na ekranu otkriva da je FDA kasnije dozvolio Ronu sljedovanje peptida T za ličnu upotrebu, i da je on umro od AIDS-a 1992, sedam godina kasnije što je bilo duže nego što su njegovi doktori predvidjeli.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Snimanje[uredi | uredi izvor]

A profile picture of a middle-aged man with green eyes and light beard.
Jared Leto je glumio Rayon, transvestita u filmu.

Woodroof je bio predmet dugih članaka iz 1992. objavljenih u novinama The Dallas Morning News koje je napisao novinar i pisac Bill Minutaglio.[4] Mjesec dana prije nego što je Woodroof umro u septembru 1992, scenarist Craig Borten ga je intervjuisao kako bi napisao scenarij; Borten je zabilježio mnoge sate razgovora sa Woodroofom i imao je pristup njegovom ličnom dnevniku.[5] Borten je uradio 10 različitih scenarija prema onome što je on vjerovao da bi bio sjajan film i pokušao je privući interes za snimanje filma sredinom 1990-ih,[6] sa Dennisom Hopperom kao režiserom i Woodyjem Harrelsonom kao Woodroof, ali film nije bio u mogućnosti da osigura finansijsku podršku. Jared Leto je priznao da mu je scenarij bio poslat, ali ga nikada nije pročitao.[7]

U kasnim 1990-im, Marc Forster je imao ponudu da režira film a Brad Pitt je trebao igrati ulogu Rona, ali kašnjenja sa scenarijem i odabirom ekipe odložili su snimanje filma tako da su Pitt i Forster na kraju morali da odustanu. Poslovni klub Dallas je do 2008, postao holivudski scenarij sa najdužim zastojem.[8] Režiser Craig Gillespie i Ryan Gosling bili su u pregovorima sa producentima sve dok Jean-Marc Vallée i Matthew McConaughey nisu potipsali ugovore.[9]

Letov portret Rayon, ovisnika od droge, transvestita zaraženim AIDS-om, koji se sprijateljio sa Ronom Woodroofom kojeg tumači McConaughey, dobio je dobre ocjene kritike.[10] Leto je nagrađen Zlatnim globusom za najboljeg sporednog glumca, nagradu Udruženja filmskih glumaca za najbolju sporednu mušku ulogu i od raznih Udruženja filmskih kritičara, uključujući i njegov prvi Oscar za najbolju sporednu mušku ulogu. Nakon ceremonije Oscara, dodjela uloge nekome ko nije u stvarnom životu transvestit, naišlo je na kritiku od strane aktivista homoseksualne zajednice kao propuštena prilika i mizoginija.[11][12][13]

Filmska muzika[uredi | uredi izvor]

  1. "Sweet Thang" - Shuggie Otis – 4:09
  2. "Following Morning" - The Naked And Famous – 5:03
  3. "Hell and Back" - The Airborne Toxic Event – 3:52
  4. "Ready to Be Called On" - My Morning Jacket – 3:46
  5. "Life of the Party" - Blondfire – 3:23
  6. "The Walker" (Ryeland Allison remix) - Fitz And The Tantrums – 3:28
  7. "Shudder to Think" - Tegan & Sara – 3:24
  8. "Mad Love" (akustična verzija) - Neon Trees – 3:39
  9. "Main Man" (obrada pjesme T. Rexa - Portugal. The Man – 6:15
  10. "Stayin' Alive" (obrada pjesme Bee Geesa) - Capital Cities – 4:03
  11. "Romance Languages" - Cold War Kids – 2:52
  12. "Burn It Down" - AWOLNATION – 4:56
  13. "After the Scripture" - Manchester Orchestra – 4:36
  14. "City of Angels" (akustična verzija) - Thirty Seconds To Mars – 4:29
  15. "Main Man" - T. Rex – 4:13
  16. "Life Is Strange" - T. Rex – 2:32 [14]
  17. "Ballrooms of Mars" - T. Rex
  18. Prélude - Alexandra Streliski

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Premijera filma u Torontu
  2. ^ Premijere u kinima
  3. ^ Statistika o zaradi na kino blagajnama
  4. ^ "Članci iz novina The Dallas Morning News". Arhivirano s originala, 22. 2. 2014. Pristupljeno 9. 4. 2014.
  5. ^ Craig Borten intervjuiše Woodroofa pristupljeno 18. decembar, 2013
  6. ^ Dallas Buyers Club' Director Wasn't Sold on Matthew McConaughey pristupljeno 12. januara, 2014
  7. ^ Jared Leto o scenariju pristupljeno 12. januara 2014
  8. ^ Zeitchik, Steven. "'Poslovni klub Dallas,' film o AIDS-u koji niko ne želi da snimi." Los Angeles Times. August 16, 2013.
  9. ^ Jean-Marc Vallée i Matthew McConaughey potpisuju ugovore pristupljeno 7. januar, 2014
  10. ^ For 25 Days, Transsexual to the Core:Jared Leto Stayed in Character on 'Dallas buyers Club' Set
  11. ^ Kritike na glumu Jareda Letoa
  12. ^ Kritike na glumu Jareda Letoa pristupljeno 2. marta 2014
  13. ^ Kritike na glumu Jareda Letoa pristupljeno 2. marta 2014
  14. ^ Lista filmske muzike Arhivirano 11. 12. 2013. na Wayback Machine pristupljeno 30. decembra 2013

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]