Power metal

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Power metal
Stilsko porijeklo Heavy metal, Speed metal, NWOBHM
Kulturološko porijeklo Sredina 70-ih u Americi i Evropi
Tipični instrumenti Gitara - Bas - Bubnjevi - Klavijature
Popularnost Mainstream u Skandinaviji i Njemačkoj, djelimično popularan u Južnoj Americi i Japanu, snažni underground u Sjevernoj Americi, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Španiji, Portugalu

Power metal je stil heavy metala koji ima cilj da podstakne doživljaj epike, sadržavajući karakteristike primarno tradicionalnog metala zajedno sa thrash metalom i speed metalom, često sa simfonijom. Power metal ima dva različita stila, a to su: jedan pionirski koji se razvio u Sjevernoj Americi, i drugi baziran u Njemačkoj, Italiji i Skandinaviji. Najviše se power metal koristi kao termin za Evropsku varijantu, sa izuzecima iz Amerike koji imaju oba stila sadržana u svojoj muzici (Iced Earth i Nevermore).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: