Razgovor:Indoevropski jezici

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Predlozi[uredi izvor]

Po mom mišljenju bi bilo dobro napraviti taj link, možda na Jezičke porodice i jezici#Indoevropski jezici u tom članku (iako i tamo još treba puno uraditi). Tamo korisnik može (ili bi moralo da se tamo može) videti i informacije o ostalim jezicima na istim i susjednim prostorima, i poznatim i/ili (donekle) prihvaćenim informacijama o razvoju tog i ostalih jezičkih grupa i jezika i njihovim mogućim interakcijama u razvoju. Tim i sličnim linkova bi se i rješila situacija, da jezičke porodice ne bude više članak-siroče.

Problematično pojednostavljenje[uredi izvor]

Indoevropska jezička porodica je grupa jezika, koja se zajedno razvijala na teritoriju današnje Indije i njene okoline.

Koliko ja (ograničeno) poznajem istoriju (opštu i razvoja jezika i njihovog širenja), malo se šta u tako dalekoj prošlosti stvarno sigurno zna. Koliko ja znam najbolji stručnjaci navode izvore, na kojima temelje svoje hipoteze in navode načine, na koje te hipoteze potvrđuju u (u tom trenu prihvaćene) teorije.

Kad/ako se pronađu novi podaci (u pismu, arheološki, genetski...), po pravilu nastaju nove hipoteze i na tom osnovu prihvaćene teorije se dopunjuju i/ili adaptiraju tako, da se i novo poznati podaci uklope. Ili bi bar otprilike tako trebalo da bude.

Tvrdnja kakva jest nedovoljno upoćenog korisnika wikipedije navodi na (po mom mišljenju) pogrešan (i štetan) zaključak, da se te stvari znaju. Početak članka bi možda mogao bolje da počne ovako:

Indoevropska jezička porodica je grupa jezika, za koju se pretpostavlja, da se zajedno razvijala na teritoriju današnje Indije i njene okoline.

Ipak je strašno malo vjerovatno, da se cela ta grupa (recimo i proto germanski u njemački, ili saksonski u Engleskoj pre Vilijama Osvajača, ili proto keltski u Cornish ili Welsh...) u celini i sve vreme razvijala na teritoriji današnje Indije i njene okoline (sem ako se uzme, da je ta okolina celi svijet), što znači da je to gore problematično.

Možda bi moglo i ovako:

Indoevropska jezička porodica je grupa jezika, za koju se pretpostavlja, da imaju zajednički izvor na teritoriju današnje Indije i njene okoline.

ili možda "... se lingvisti slažu da... " Pa i za tu (moju drugu) tvrdnju bi dobro bilo nekad u budućnosti navesti izvore (tko pretpostavlja i/ili se slaže tako to; ali po mogućnosti ne brisati celi članak dok još nema izvora).

Pošto sam prilično nov na bs wikipediji i bs mi nije materinji jezik, bar u početku ne želim raditi veće promjene bez suglasnosti na bs:WP i predlažem promjenu u razgovoru. --Marjan Tomki SI (razgovor) 00:37, 26 decembar 2020 (CET)[odgovori]

Slažem se da treba napraviti link ili kako mi ovdje koristimo naziv šablon za jezičke porodice i jezike. Na engleskoj wikipediji veċ ima šablon, pa se možemo preko njih orijentisati kako da se to uradi. Hvala Marjane na tvojim prijedlozima, a ako želiš, slobodno počni sa radom. Zaista je ogroman članak i potrebno je to mnogo bolje organizovati. Najbolje bi bilo da uradiš po uzoru na englesku wikipediju, a to govorim zbog tačnosti. Za početak, predložio bih ti da uradiš manje izmjene, pa tek onda da kreneš za vellikim izmjenama. Nadam se da ċe se i ostale kolege javiti. Lijep pozdrav. Nerko65 (razgovor) 06:03, 26 decembar 2020 (CET)[odgovori]