Razgovor:Sandžak (čvor)

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Mislim, zar ne bi bilo isto kao da izbrišemo grb od članaka o Kurdistanu jer zvanično ne postoji? - A.L.

Grb koji si postavio je nacionalni grb Bosnjaka u Srbiji i Crnoj Gori, a ne grb Sandzaka - i zbog toga je bio uklonjen. Sandzak kao regija sasvim sigurno postoji i nalazi se u sastavu Srbije i Crne Gore, ali nema svoj grb niti politicku autonomiju. Pingos 22:56, 27 Oct 2004 (CEST)


Sandžak kao oblast i/ili okrug u Srbiji?[uredi izvor]

Hteo bi otvoriti ovu temu s ciljem da moderatorima ukažem na to da se Sandžak u Srbiji, pored tog imena zove i Raška oblast. Postoji razlika između oblasti i okruga u Srbiji. U ovom članku su ta dva pojma po svemu sudeći permutovana. Predlažem sledeći tekst: umesto:

Mora se napomenuti da iako mnogi (U glavnom Srbi) smatraju da je Sandžak samo dio Raške oblasti - to je pogrešno. Raška oblast je distrikt Srbije koji se sastoji od općina Kraljevo, Vrnjačka Banja, Raška, Novi Pazar, i Tutin. Jedino Novi Pazar i Tutin su u stvari dio Sandžaka. Sandžak se sastoji od još devet općina koji ne pripadaju Raškoj oblasti. Od tih devet općina, četiri se nalaze u Srbiji, i to su: Sjenica, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj. Te četiri općine, zvanično su dio Zlatiborskog okruga.

treba staviti:

Sandžak se kao dio Srbije u njoj definiše kao Raška oblast. Općine Priboj, Nova Varoš, Prijepolje, Sjenica, Tutin, Novi Pazar i Raška su srpski dio Sandžaka, ostali dio Sandžaka je u Crnoj Gori. Prema teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije u 29 okruga, općine u Raškoj oblasti (Sandžaku) pripadaju Raškom i Zlatiborskom okrugu. Dakle, ovdje se razgraničavaju termini oblast i okrug. Srdačan pozdrav, --Pokrajac 23:42, 28 Nov 2004 (CET)