Razmjera

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Razmjera ili mjerilo pokazuje koliko su puta veličine na karti umanjene u odnosu na veličine u prirodi. Drugim riječima razmjera nam pokazuje veličinu umanjenja. Razmjera može biti:

  • brojčana
  • grafička.

Brojčana razmjera ili mjerilo je mjerilo izraženo brojkama u vidu omjera, naprimjer 1:1000. Prvi broj u omjeru je broj jedan i predstavlja veličinu na karti, a iskazuje se najčešće u centimetrima. Drugi broj ( modul ), broj s desne strane omjera je broj istih tih jedinica u prirodi.

Grafička razmjera ili mjerilo je duž izdijeljena na manje podioke, najčešće centimetre. Ono nam omogućava da jednostavno i bez računanja saznamo udaljenost između dva mjesta u prirodi. U tu svrhu možemo koristiti šestar, linijar, trokut, list papira i slično. Naprimjer, uzmemo linijar i njime izmjerimo razdaljinu između dva mjesta na karti i to prenesemo na grafičko mjerilo i pročitamo koliko je to kilometara u prirodi.


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Razmjera koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: