Romeo i Julija u Sarajevu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Romeo i Julija u Sarajevu je međunarodni dokumentarni film o smrti Admire Ismić, (1968) i Boška Brkića (1968), ljubavnom paru Muslimanke i Srbina, koji su ubijeni snajperskim hicima 18. maja, 1993. godine[1] na Vrbanja mostu prilikom pokušaja da napuste Sarajevo.

Ovaj dokumentarni film je snimljen u saradnji TV stanice iz SAD-a PBS's Frontline, kanadske državne filmske kuće Canadian Broadcasting Corporation, kanadskog državnog filmskog udruženja National Film Board of Canada i Njemačke filmske kuće WDR Germany. Film je režirao John Zaritsky.[2]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Dvoje mladih Sarajlija, Admira i Boško su odlučili da napuste Sarajevo 18. maja 1993. Nakon dogovora, preko zajedničkih prijatelja, sa obje strane krenuli su oko 17 sati preko Vrbanja mosta ka Grbavici. Prvo je na mostu smrtno pogođen Boško, a zatim i ranjena Admira, koja je izdahnula desetak minuta kasnije grleći mrtvog momka. Njihova tijela su ostala cijelu sedmicu na mostu, kada su uz pomoć Radnog voda izvučena na sarajevsko naselje Grbavicu, koje je bilo kontrolom VRS. Snage UN su odbile pomoći u izvlačenju tijela dok su se obje strane u sukobu međusobno optuživale za smrt mladog para. Sahranjeni su u Lukavici na srpskom vojničkom groblju a tijela su 1996. po želji Admirinih roditelja prenesena na groblje Lav u Sarajevu. U filmu govore Admirini i Boškovi roditelji, prijatelji koji su učestvovali u dogovoru oko prelaska, svjedoci ubistva i druge osobe iz života mladog para. Kako nisu urađene obdukcije tijela niti je vođena istraga, pravac iz koga je pucano i ubice su ostale nepoznate.[2]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Za ovaj film režiser Zaritsky dobio je nagradu Alfred Dupont od Columbia University Graduate School of Journalism.[3]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Sjećanje na ljubav: Prije 21 godinu u smrt otišli sarajevski Romeo i Julija". Arhivirano s originala, 5. 3. 2016. Pristupljeno 20. 5. 2015.
  2. ^ a b "Boško i Admira: Ljubav za sva vremena". Radio Slobodna Evropa (jezik: srpskohrvatski). Pristupljeno 18. 10. 2020.
  3. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 30. 9. 2007. Pristupljeno 8. 9. 2009.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)