Russellov čajnik

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži

Russellov čajnik je analogija filozofa Bertranda Russella (18721970) kojom ilustruje tvrdnju da nije na skeptiku da opovrgne baze onog što je nemoguće provjeriti u religiji, nego da je na vjerniku da ih dokaže.

Princip[uredi | uredi izvor]

U članku koji se zove "Is there a God?"[1], napisan 1952. za časopis Illustrated Magazine, ali koji nikad nije bio objavljen, Russell je napisao:

Mnogi pravovjerni ljudi smatraju kako je posao skeptika da obore

usvojene dogme, a ne dogmatika da ih dokažu. Ovo je, naravno, greška. Ako bih rekao da porcelanski čajnik kruži po eliptičnoj orbiti oko Sunca, između Zemlje i Marsa, niko ne bi mogao da ospori moju tvrdnju, pod uslovom da sam bio pažljiv i napomenuo kako je čajnik isuviše mali i da se ne može vidjeti ni kroz najmoćnije teleskope. Ako dalje kažem kako je, s obzirom na to da moju tvrdnju niko ne može oboriti, nedopustivo da ljudski razum u nju sumnja, s pravom bi se moglo reći da govorim besmislice. Međutim, ako bi postojanje ovakvog čajnika bilo potvrđeno u drevnim knjigama, ako bi se svake nedjelje slavio kao sveti predmet i ideja o njemu utiskivala u umove djece u školama, oklijevanje da se povjeruje u postojanje takvog predmeta postalo bi znak ekscentričnosti, a sumnjičavac bi privukao pažnju psihijatra u

doba prosvjetiteljstva ili inkvizicije u ranijim vremenima.

Reference[uredi | uredi izvor]