Samostan Mariawald

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Opatija Mariawald

Opatija Mariawald danas je jedini muški samostan redovnika trapista u Njemačkoj. Trapisti u njemu žive, mole i rade od 1862. godine. Nekoliko trapista iz ovog samostana, predvođenih Franzom Pfanerom, utemeljili su trapistički samostan "Marija Zvijezda" nedaleko od Banja Luke u Bosni 1869. godine.

Samostan su u 15. vijeku osnovali cisterciti. Godine 1795. samostan je zbog širenja francuske revolucije zatvoren, a monasi su rastjerani. Od šezdesetih godina 19. vijeka naseljavaju ga trapisti iz opatije Oelenberg i tako samostan Mariawald postaje kuća trapističkog reda. Između 1875. i 1887. godine samostan je ponovno napušten zbog Kulutrkampfa s pruskim vlastima. Monasi su bili prisiljeni i po treći put napustiti samostan za vrijeme nacističkog režima u Njemačkoj, tokom Drugog svjetskog rata (1941.-1945.). Raspršeni monasi opatije Mariawald vratili su se po završetku rata i nastavili redovni samostanski život.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: