Seks bomba (album)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Seks bomba
LP ploča Alma Ekmečić
Objavljen1982.
Snimljen1982.
ŽanrPop-muzika, rok, novi val
IzdavačJugodisk
Hronologija albuma Alma Ekmečić
Skreni lijevo
(1981)
Seks bomba (album) Sad ili nikad
(1985)

Seks bomba jest drugi album sarajevske pop, rok pjevačice Alme Ekmečić, koju je na LP ploči i kaseti objavila beogradska izdavačka kuća Jugodisk 1982. Pjesme na ovom albumu predstavljaju zanimljivu mješavinu muzičkih stilova, za razliku od njenog prethodnog albuma "Skreni lijevo" gdje je pjevala uglavnom šlagere. Muziku i tekstove za većinu pjesama napisao je Đorđe Novković, dok je aranžmane uradio Enco Lesić, koji je ujedno bio i producent.

Album otvara naslovna pjesma "Seks bomba" koju je u stilu novog vala komponirao Lesić na tekst Bore Đorđevića. Alma Ekmečić je ovom pjesmom ostvarila dobar uspjeh kod tadašnje jugoslavenske slušalačke publike i mogla se često čuti na radio i televizijskim stanicama. Već s prvom pjesmom uočljivo je da je njeno pjevanje pratila dobro uigrana ekipa muzičara pri čemu je posebno zanimljivivo muziciranje na sintisajzeru i električnoj gitari uz čvrstu i preciznu pratnju na bas-gitari i bubnjevima. "Niko nije znao tako da me mami" komponirana je i odsvirana u istom stilu na tekst Katarine Naglov Šoškić. Za njima slijedi pop-rok laganija pjesma "Zabranjena zona" u kojoj se Ekmečić oprobala kao tekstopisac. A-stranu zatvara plesna pop-rok pjesma "Ne ranjavaj, dokrajči me". B-stranu otvara "Kako prebroditi ovu noć" na tekst Miše Marića odsvirana u stilu novog vala sa zanimljivim uvodom na električnim gitarama po uzoru na engleskog gitaristu Roberta Frippa (iz King Crimsona) u pjesmi "Fashion Davida Bowiea. Novina u pjevanju Alme Ekmečić je njen izlet u pank-rok muziku po uzoru na njemačku pjevačicu ove vrste muzike Ninu Hagen. Refren je otpjevan u stilu pop-rok muzike. "Nikada, nikom ne pričaj o nama" je tipična plesna pop pjesma za kojom slijedi lagana pop-rok balada "Neke davne strasti". Album zatvara još jedna pop plesna pjesma "Voli me".

Ovo je najambicioznije muzičko izdanje u kojem se Alma Ekmečić potvrdila pjevanjem u različitim muzičkim stilovima time potvrdivši istaknuto mjesto među ženskim pripadnicama sarajevske škole pop roka iz 1970-ih i početka 1980-ih. Fotografiju i dizajn za omot uradio je Dragan S. Stefanović.[1]

Spisak pjesama[uredi | uredi izvor]

Prva strana
Br. Naziv Trajanje
1. ""Seks bomba""   3:40
2. ""Niko nije znao tako da me mami""   3:37
3. ""Zabranjena zona""   4:32
4. "Ne ranjavaj, dokrajči me"   3:52
Ukupno trajanje:
15:41
Druga strana
Br. Naziv Trajanje
1. ""Kako prebroditi ovu noć""   3:37
2. ""Nikada, nikom ne pričaj o nama""   3:52
3. ""Neke davne strasti""   4:05
4. "Daj, otvori!"   4:14
Ukupno trajanje:
15:48

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Alma Ekmečić - Seks bomba". discogs.com. Pristupljeno 4. 1. 2024.