Siniša Vuco

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Siniša Vuco (1971, Split), hrvatski pjevač narodne i rock muzike.

Vokal je i osnivač hard rock grupa Živo blato i Klanje ljudi.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Siniša Vuco je privukao pažnju prvim albumima A gdje si ti i Vuco 2. Spojio je bosanski rock u stilu Merlina i Bijelog Dugmeta sa pop melodijama. Mnogi radijski i TV urednici bojkotiraju ga i cenzuriraju upravo zbog folk prizvuka u nekim njegovim pjesmama što se tada tretiralo kao najveći šund i "srbizam". Na albumu "Vuco 4" Vuco sarađuje sa Goranom Bregovićem. U ljeto 1998 izlazi Vucin nosač zvuka pod nazivom Volim piti i ljubiti i prodaje se u rekordnom broju te osvaja zlatnu ploču.

Vuco 2000 izdaje i hard rock album Konac konca. Predstavlja svoj alter ego General Vasilije Mitu i grupu Živo blato. Grupa je bila izuzetno dobro primljena. Vuco osniva i treću grupu "Klanje Ljudi" i daje sebi pseudonim "Admiral koljač" sa pratećim muzičarima pod imenom "Krvožderni Hrvoje" i "Mačak vaditelj očiju". Planirao je napraviti koncert na groblju, od čega se kasnije odustalo a koncert je premješten u splitski klub.

2005 Vuco se vraća narodnjačkoj formi i izdaje album Volim narodno na kojem se nalazi istoimena pjesma i duet sa velikom folk zvijezdom bivše Jugoslavije Vesnom Zmijanac koje su postale veliki hit. Siniša Vuco je često svojim osebujnim izjavama i istupima u javnosti dizao prašinu i kontroverzu.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  1. A gdje si ti1993
  2. Vuco II1995
  3. Vuco III1997
  4. Vuco IV1997
  5. Volim piti i ljubiti1998
  6. Najveći hitovi2000
  7. Vuco 20012001
  8. Vrati se, vrati2002
  9. Megamix2003
  10. Jesam!2004
  11. Volim narodno2005
  12. Ne mogu ti to oprostiti2007
  13. Zlatna kolekcija2007
  14. Vuco XI2011
  15. Siniša Vuco - The Love Collection2012


System-users.svg Nedovršeni članak Siniša Vuco koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.