Sok

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Đus

Sok je vrsta bezalkoholnog pića koje se dobija cijeđenjem sokova iz voća i povrća. Obično se za đus smatra sokom od narandže.

U principu postoje dvije vrste sokova:

  • Bistri - koji u svojoj osnovi imaju sok od jabuke a onda se u taj sok dodaju sokovi od drugog voća ili hemikalije i boje da bi se dobio "sok od druge dodate voćke". Jabuka se koristi zbog toga što je ima dovoljno, jeftina je, izdašna je i lahko se njnom ukusu dodaju jači - intenzivniji sokovi drugog voća.
  • Mutni - u svojoj osnovi imaju bundevu. Razlozi za dobijanje osnove od bundeve su isti kao i za jabuku, pri čemu se u ovom slučaju dobija gusti sok.

U sokove se dodaju i emulgatori, čija je funkcija dobijanja odgovarajuće boje, ukusa soka. Neki sokovi koriste konzervanse, neki ne, a u neke se dodaje šećer. Sokovi se uglavnom pakuju u specijalnu, plastičnu, atraktivnu ambalažu.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: