Sophie Monk

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sophie Monk
Sophie Monk.jpg
Država Flag of Australia.svg Australija
Karijera 1999 - danas
Rođenje 14. decembar 1979
Flag of Australia.svg Queensland, Australija
Žanr Pop, dance-pop
Izdavač Warner Music (2000 - 2004)
Zanimanje pjevačica, glumica
URL http://sophie-monk.net

Sophie Charlene Akland Monk (Sofi Čarlin Akland Monk) (14. decembar 1979), australijska pop pjevačica i glumica.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Sophie Monk je rođena u Engleskoj, ali joj se roditelji ubrzo sele u Australiju. Bila je član australijskog ženske pop grupe Bardot, solo karijeru je započela izdavanjem albuma Calendar Girl (2003). Nedavno se počela baviti glumom, te se pojavljuje u filmovima kao što su Date Movie (2006), Click (2006) i Sex and Death 101 (2007).

Karijera[uredi | uredi izvor]

Monk je profesionalnu muzičku karijeru započela je 1999 godine, kada se odazvala na oglas koji je tražio djevojke s pjevačkim i plesnim iskustvom. Oglas je objavljen za australijsku TV-seriju Popstars, cilj je bio stvoriti uspješni novi ženski sastav. Nakon brojnih nastupa, pjevanja i plesa, Monk je odabrana za člana grupe, koja je nazvana Bardot. Ubrzo nakon što se Bardot razišao, Sophie Monk je počela raditi na svojoj solo karijeri, te objavljuje svoj prvi solo singl Inside Outside, a kasnije u martu 2003 i prvi album pod nazivom Calendar Girl.

Sophie Monk jer je i sama osnovan u Hollywoodu, iako su većinu svojih uloga bila prilično mala. U februaru 2006, pojavljuje se u ulozi koketne i zavodljive Andy u parodiji komedija Date Movie. U junu 2006 pojavljuje se u filmu Click, koji je priča o univerzalnom daljinskom upravljaču. U ovom filmu Monk igra malu ulogu Stacey, koketne zavodljive sekretarice.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Albumi
  • Calendar Girl (2003)
Singlovi
  • Inside Outside (2002)
  • Get the Music On (2003)
  • One Breath Away (2003)

Filmografija[uredi | uredi izvor]

  • Popstars (TV-serija) (2000) .... sama
  • The Mystery of Natalie Wood (2004) .... Marilyn Monroe
  • London (2005) .... Lauren
  • Date Movie (2006) .... Andy
  • Click (2006) .... Stacey
  • Entourage (TV-serija) (2007) .... Juliette
  • Sex and Death 101 (2007) .... Cynthia Rose
  • Spring Breakdown (2009) .... Mason
  • The Hills Run Red (2009) .... Alexa
  • Murder World (2010) .... Brooke
  • Hard Breakers (2010) .... Lindsay Greene

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Info
Sophie Monk na Internet Movie Database
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: