Sumo hrvanje

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sumo meč, januar 2008.

Sumo hrvanje (jap. 相撲) je full-contact sport gdje hrvač (rikishi) nastoji drugog hrvača izbaciti iz kružnog borilišta (dohyō) ili ga natjerati da dotakne pod bilo kojim dijelom tijela, osim stopala. Sport je nastao u Japanu, u kojem danas jedino ima profesionalni status. Općenito se za njega koristi izraz gendai budō (moderna japanska borilačka vještina), iako je takvo tumačenje pogrešno s obzirom da sport ima povijest staru nekoliko vijekova.

Kroz sumo hrvanje su očuvane mnoge drevne tradicije, a i današnji sport ima mnoge ritualne elemente, kao čišćenje solju, a što potiče iz doba kada se sumo koristio u šintoističkoj religiji. Život rikishija je, pak, strogo kontroliran, a pravila određuje sumo udruženje. Većina sumo hrvača moraju živjeti u zajedničkim "sumo učilištima" - u Japanu poznatim kao heya - gdje se svaki aspekt njihovog dnevnog života — od prehrane do načina odijevanja — temelji na strogom tumačenju tradicije.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: