Termoskop

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Galilejev termometar

Termoskop ili Galilejev termometar je instrument za mjerenje temperature u obliku zatvorenog staklenog cilindra ispunjenog prozirnom tekućinom u kojoj su uronjeni utezi različite prosječne gustoće. Obično su izvedeni kao šuplje staklene kugle djelomično ispunjene tekućinama različitih boja. Gustoća prozirne tekućine ovisi o temperaturi, pa utezi čija je gustoća veća tonu na dno, a oni čija je gustoća manja plivaju pri vrhu.

Temperatura se određuje prema boji najnižeg utega koji ne tone ili lebdi ispod vrha, a novije izvedbe obično imaju na utezima ovješene pločice s iznosima temperatura na nekoj od uobičajenih ljestvica (npr. u °C). Za ispravan rad tolerancija mase utega mora biti bolja od 1/1000 grama (1 μg).

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: