Toto Cutugno

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Toto Cutugno
Rođenje 7. juli 1943.
Fosdinovo, Italija

Toto Cutugno (Fosdinovo, 7. juli 1943. -), pravim imenom Salvatore Cutugno je italijanski pjevač i tekstopisac.

Kao tekstopisac 70-ih godina pisao je tekstove pjesama za Adriana Celentana, Dalidu, Mireille Mathieu i Johnnya Hallydaya. Bio je član sastava Albatros s kojim je 2 puta nastupio na festivalu u San Remu.

Godine 1978. započeo je solo karijeru, a 1980. godine pobijedio je na festivalu u San Remu s pjesmom Solo noi. S pjesmom L`Italiano, postigao je na najveći međunarodni uspjeh. Godine 1990. pobijedio je u Zagrebu na Eurosongu, da bi iduće je godine kao domaćin, zajedno s Gigliolom Cinqueti bio voditelj završne večeri takmičenja za najbolju pjesmu Evrope.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • 1978. - Donna donna mia
  • 1979. - Voglio l'anima
  • 1980. - Solo noi
  • 1980. - Innamorati
  • 1981. - Flash
  • 1981. - La Mia musica
  • 1983. - L'Italiano
  • 1983. - Un`estate con te
  • 1984. - Serenata
  • 1985. - Mi piacerebbe...(andare al mare...al lunedì...)
  • 1986. - Azzurra malinconia
  • 1986. - Buonanotte
  • 1987. - Figli
  • 1987. - Mediterraneo
  • 1987. - Una Domenica italiana
  • 1988. - Emozioni
  • 1989. - Le Mamme
  • 1990. - Gli Amori
  • 1990. - Insieme 1992
  • 1991. - Voglio che tu sia
  • 1991. - Quelli come noi
  • 1994. - Se mi ami
  • 1995. - Voglio andare a vivere in campagna
  • 1997. - Faccia pulita
  • 2005. - Come noi nessuno al mondo (duet sa Analisom Minetti)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]